ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 14:55:43

Věřím, že jsme solidární společností

Věřím, že jsme solidární společností

V souvislosti s blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přibývá lidí, kteří jsou děním na české politické scéně znechuceni, ztrácí důvěru ve své volené zástupce a pokládají si otázku „proč vlastně mám jít volit“.

Je třeba si ovšem uvědomit mimořádnost těchto voleb, která spočívá především v tom, že se ocitáme v období dlouhodobé recese, se kterou souvisí řada pro lidi nepříjemných jevů. Dopady na běžného občana jsou především v oblastech sociálních jistot. V Plzeňském kraji dlouhodobě roste míra nezaměstnanosti, která v červnu dosáhla 6,9 %, a to i přes trend snižování nezaměstnanosti vlivem sezónních prací. Ztráta zaměstnání je v životě člověka velkou zátěží, která souvisí se ztrátou finanční jistoty, zasahuje jeho sebehodnocení, sociální prestiž a především má veliký vliv na jeho rodinný život.  Proto je důležité podporovat aktivní politiku zaměstnanosti a samozřejmě dát dostatečnou podporu rodinám, které se již v tíživé situaci díky ztrátě zaměstnání ocitly.

V současnosti nejde pouze o míru nezaměstnanosti, ale také o snížení počtu pracovních míst, a proto je hledání nového pracovního místa velmi obtížné. Dnes již zdaleka neplatí zažitá fráze „kdo chce pracovat, ten může“. Tyto rodiny je třeba podporovat a nástroje jsou různé, jsem pro prodloužení podpory v nezaměstnanosti na šest měsíců, rovněž podporuji rekvalifikaci a systém celoživotního vzdělávání, které umožní snadnější umístění na trhu práce.

Obrana a rozvoj sociálního státu na základě solidární společnosti je pro ČSSD stěžejní. Průměrné hrubé měsíční nominální mzdy, která pro 1. čtvrtletí  2009 činila 22 328 Kč, bohužel nedosahují v České republice zhruba dvě třetiny obyvatel. V rozpočtu běžné rodiny je každá navíc vydaná koruna znát. Nesouhlasím proto s poplatky u lékaře a se zavedení školného, jelikož kvalitní zdravotní péče a přístup ke vzdělání musí být dostupný všem. Znakem vyspělé společnosti je to, jakým způsobem se dokáže postarat o ty, kteří to sami nedokáží.

Já pevně věřím, že jsme vyspělou solidární společností.

Václav Koubík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama