Vítězslav Jonáš

  • ODS
  • Dukovany
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2014 14:55:00

Poslanci budou řešit dostavbu pátého bloku jaderné elektrárny

Poslanci budou řešit dostavbu pátého bloku jaderné elektrárny

Obce v okolí JE Dukovany, Kraj Vysočina i Jihomoravský kraj si dobře uvědomuje nutnost výstavby pátého bloku. V případě rychlého neřešení přípravy a výstavby pátého bloku by v budoucnosti ČR mohla přijít o jednu ze dvou stávajících jaderných lokalit.

 Na podnět Energetického Třebíčska pořádá Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v úterý 25. listopadu od 13.30 ve sněmovně v Praze seminář na téma Možné socio-ekonomické dopady v případě ukončení provozu Jaderné elektrárny Dukovany aneb Proč je důležitá dostavba 5. bloku JE Dukovany.

„Cílem semináře je výzva k odpovědnému politickému rozhodnutí o budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Státní energetickou koncepci předkládá vládě ministerstvo průmyslu a obchodu. Dosud není schválena. Nabízí se zde otázka, proč? Česká republika nutně potřebuje znát strategii směřování v jaderné energetice. Naší snahou je upozornit na to, že pátý blok je v Dukovanech realizovatelný, a v že v opačném případě dojde k sociálnímu kolapsu v regionu," vysvětluje předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš.

V regionu JE Dukovany bijí na poplach

Obce v okolí JE Dukovany, Kraj Vysočina i Jihomoravský kraj si dobře uvědomuje nutnost výstavby pátého bloku. V případě rychlého neřešení přípravy a výstavby pátého bloku by v budoucnosti ČR mohla přijít o jednu ze dvou stávajících jaderných lokalit. „Upřednostnění Dukovan před Temelínem vytváří vhodnější podmínky pro dlouhodobé udržení obou jaderných lokalit na území ČR a jejich stabilizaci. Rozdílné lokalizace dvou jaderných elektráren nabízejí snazší řešení v případě naléhavého nárůstu poptávky, například po vyčerpání zásob uhlí, než jediná lokalita," argumentuje Jonáš a opakovaně zdůrazňuje, že bez dalšího provozu elektrárny region sociálně zkolabuje.

Evropská komise schválila Velké Británii podporu jaderné energetiky. Pro ČR je to precedens

Analýza Komise jasně ukázala, že trh neposkytuje impulsy pro nové investice. Chtějí-li mít ve Velké Británii dostatek elektřiny, budou muset postavit jadernou elektrárnu. Bez podpory se elektrárna nepostaví. Jaderná energetika byla označena za specifickou technologii, která zajistí energetickou bezpečnost Británii, a kvůli selhání trhu je nutná státní podpora výstavby jaderné elektrárny.

Energetické Třebíčsko se zapojilo svým podpůrným stanoviskem do procesu vyjádření se k rozhodnutí Evropské komise. „Jednoznačně jsme podpořili Velkou Británii. Naši podporu a argumenty pro jsme zaslali přímo Evropské komisi. Rozhodnutí velmi vítáme, je to pro nás precedens," shrnuje Jonáš.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama