Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2019 15:52:00

Od 1. ledna se snižuje DPH na teplo a chlad

Od 1. ledna se snižuje DPH na teplo a chlad

Komentář nba facebookovém profilu ke snížení DPH na teplo pro domácnosti

 Tento návrh se podařil prosadit ve sněmovně zhruba před rokem. Zajímavostí je, že to nebyl vládní návrh na daňovou změnu, ale snížení DPH jsme navrhli ve skupině šesti poslanců napříč politickými stranami. A povedlo se.

Důvodem pro náš návrh byl růst cen emisních povolenek, který uměle vyvolala změna evropské směrnice. Od začátku roku 2018 vyrostla cena emisních povolenek z 5 Eur na stávajících cca 25 Eur/t CO2. A tento růst cen povolenek, kromě růstu dalších nákladů, tlačí nahoru ceny tepla z centrálních zdrojů.

Proto jsme považovali za správné uměle vyvolaný růst cen tepla pro domácnosti kompenzovat snížením DPH. Návrh tedy nevede ke snížení cen, ale ke zpomalení růstu cen.

Dnes jsou již známé ceny tepla na příští rok. V průměru by nárůst cen pro příští rok neměl přesáhnout 5 %, tedy by měl být kompenzován právě snížením DPH.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama