Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2020 15:09:33

Umění odejít

Umění odejít

V minulém týdnu odešel na věčnost dlouholetý prezident Keňské republiky Daniel arap Moi. Jako jeden z mála v afrických zemích zavětřil správný čas pro odchod, a tak nejen z prezidentského úřadu, ale i z našeho světa, odešel se státnickými poctami.

 Daniel arap Moi vystřídal v prezidentském křesle prezidenta zakladatele Jomo Kenyattu v roce 1978 po 11 letech viceprezidentství. Vláda pevné ruky ho udržela v křesle až do roku 2002, kdy podlehl v prezidentských volbách Mwai Kibakimu. Ne že by odešel s velkou slávou, neb hospodářská krize a korupční skandály doprovázely poslední období jeho prezidentství, nicméně odešel bez „pomoci“ armády nebo davů v ulicích, což se nejen v té době dařilo v Africe málokterému vůdci.

Posuďme sami. Když přebíral Moi úřad, vládli v jeho sousedství takové persony jako byli Idi Amin v Ugandě, Mobutu Sese Seko v Zairu (dnešní Kongo), Siad Barré v Somálsku, Mengistu Haile Mariam v Etiopii, Jaafar Nimejrí v Súdánu, plukovník Kadafí v Libyi, Anvar Sadat v Egyptě, Jean Baptiste Bagaza v Burundi nebo Juvénal Habyarimana ve Rwandě. Myslím, že málokdo z nich zemřel v klidu doma v posteli, našel-li by se vůbec nějaký.

Daniel arap Moi doma zemřít dokázal. Bylo mu 95 let. Podařilo se mu to proto, že po 24 letech prezidentství našel sílu a odvahu předat úřad vítězi voleb a odejít do ústraní.

Škoda, že se třeba také Robert Mugabe nepoučil, možná by byl jeho konec klidnější a možná by více prospěl i své zemi, dnešní Zimbabwe.

Anebo Omar Bashir v Sudanu, který s pomocí armády opustil úřad v loňském roce a tráví důchod v káznici pro „vězně důstojného věku“. Škoda, stačilo včas zavětřit a stáhnout se do ústraní. Po úspěšném rozdělení Súdanu na převážně muslimskou a převážně nemuslimskou část mohl být  navěky slavný. A uplatnit se v mezinárodních mírových organizacích.

Jistě poučné i pro některé naše persony, které ne a ne najít dveře k východu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama