JUDr. Irena Matonohová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2012 12:41:41

Brno (ne)hledá nového hlavního architekta

Brno (ne)hledá nového hlavního architekta

Přestože měla minulá koalice v programovém prohlášení záměr opět zavést úřad hlavního architekta Brna, k realizaci nedošlo.

Je tomu již 8 let, kdy jej ODS zrušila (sloučením magistrátního Odboru hospodářského rozvoje a Útvaru hlavního architekta a do čela nového Odboru územního plánování a rozvoje pak postavila odbornici na dopravu) za účelem posílení politického vlivu na územní  plánování.

Ani nyní se nezdá, že by bylo možné znovuobnovení očekávat, protože programové prohlášení současné koalice ODS a ČSSD se o něm nezmiňuje.

Nelze souhlasit s názorem koalice, že stačí, když šéf odboru bude dobrý manažer (politik nebo úředník), který nemusí mít urbanistické ani architektonické vzdělání.

Naopak je evidentní, že Brno potřebuje špičkového architekta, který by systematicky modeloval tvář města a který by vytvářel vize rozvoje města, pracoval na konkrétních urbanistických projektech a dokázal obhájit jejich řešení před Brňany. Měl by být nezávislý na politicích a mít silné pravomoci s možností vydávat územní rozhodnutí, jako je tomu např. v Ostravě.

Brnu bohužel chybí celková koncepce a snaha o podpoření určitého rázu města. Proto vznikají velmi diskutabilní a k okolí necitlivé stavby, jako jsou např. Anenské terasy nebo Omega.

Vyzývám současné vedení města, aby tuto instituci znovu zřídilo a umožnilo budovat stavby moderní, avšak nerušící celkový ráz města, které je funkcionalistickým skvostem. Chraňme a citlivě rozvíjejme dědictví význačných architektů, kteří zanechali v Brně významnou stopu, jako jsou Bohuslav Fuchs, Ernst Wiesner a mnozí další.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama