PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2012 10:21:00

Volební sliby pana Langa

Volební sliby pana Langa

Novináři i občané politickým stranám vyčítají, že neplní své volební sliby. Historie však dokazuje, že opak je pravdou.

Vzpomeňme situaci ve třicátých letech v Německu, přes rok 1946, až po současnost. Jen je třeba poslouchat, co vlastně politici před volbami říkají. I dnes občanští demokraté a s nimi TOP 09 plní zásadní záměr, se kterým šli do voleb. Každý si musí vzpomenout plamenné řeči o rozbujelém státu, který je třeba zmenšit.

To vládní koalice plní. Celé veřejné systémy jsou destruovány a jejich části přebírají soukromé subjekty většinově v majetku osob blízkých vládnoucí garnituře. V konečném důsledku za větší peníze, než to dělala veřejná správa. Smutný příklad je reorganizace Úřadů práce, který potvrzuje zahraniční zkušenost. Plně privatizované americké zdravotnictví je sedmkrát dražší než to naše.

Rozval státu se již projevuje nárůstem kriminality, korupcí na úrovni některých afrických zemí, nevymahatelností práva. Nemluvě o systémech sociálního státu. Opatření pravicové vlády nazývané reformami mají za následek obrovské problémy ve zdravotnictví, školství, bezpečnosti.

Lidé s nižšími příjmy už mají omezený přístup ke zdravotní péči. Mnozí onkologičtí pacienti už nedostávají (protože na ně nemají) ani náplasti na tlumení bolesti. I to je důsledek zmenšení státu, tedy osekávání veřejných služeb. Odsouvané školství se propadlo na výsledky, které nás řadí mezi rozvojové země. Jsou  naprosto paralyzované soudnictví a policie. Supr organizovaný mezinárodní zločin vyšetřovatelé dnes honí autobusem (to není metafora, to je realita). Integrovaný záchranný systém už drží jen silou vůle a nadlidským nasazením lidí v něm. Pokud se přístup vlády nezmění, bude se muset silně redukovat. Firmy jako ABL si už brousí zuby na pravidelné a nemalé státní platby za to, když nahradí policii po britském vzoru.

Největším dárkem finančníkům spřáteleným lidem Nečasovy vlády je reforma penzí. Jak se zdá, seniory tato vláda vůbec nemiluje. Kromě toho, že již omezila valorizaci penzí, v této chvíli odmítá jejich valorizaci vůbec. K tomu likviduje domovy pro seniory a dalších zařízení sociální péče tím, že zadržuje peníze krajům, které jsou jejich zřizovateli.

V této chvíli se zaměřuje ODS ve jménu konzervativních hodnot i na rodiny s dětmi. Přídavky na děti a rodičovskou dovolenou již omezila Topolánkovým baťohem. Nyní je na řadě i zrušení toho malinka, co zbylo, jako je porodné nebo podporovaná předškolní výchova. Jako prostor pro byznys panu Nečasovi a jeho lidem neunikly ani zařízení pro ohrožené děti, které prý je třeba zrušit do roka a nahradit pěstounskou péčí. ( Jen není zřejmé, kde ty rodiny vezme, když každé druhé manželství se u nás rozvádí). Nějak se také na ideové konferenci asi nehodilo říci, že na mnohé majetky dětských domovů a dětských center jsou již developerské záměry a jeho hlavní propagátoři jsou laskavě připraveni pomoci podpořit celou transformaci svými soukromými firmami zcela po vzoru pana Langa z krásného filmu Císařův pekař.

Dalším krokem bude omezení státní podpory politickým stranám, v rámci šetření omezení financí na práci parlamentu. Pak jen bude stačit, aby poslanci a senátoři vykonávali svou funkci jako čestnou tak, jako tomu bylo před r. 89. Dnes, když je to jejich zaměstnání ještě někteří mají příliš času se zajímat o to, co schvalují a moc k tomu mluví. Takové strany jako sociální demokraté také pořád otravují s něčím takovým jako je právní stát, nediskriminace, podpora zaměstnanosti, sociální a občanská práva, právo na svobodu pro každého, nějakou evropskou integrací. Bude-li ČR mimo dosah civilizačních pravidel EU a budou-li v parlamentu jen miliardáři nebo jimi placené loutky, nikdo a nic nebude už omezovat rozlet velkých finančních skupin ani zdržovat a bránit „svobodnému“ toku peněz daňových poplatníků na soukromá konta novodobých Langů. Šetření ve veřejné správě už premiér Nečas vyhlásil. Zajisté to bude velkým volebním slibem pravice pro příští volby.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama