JUDr. Ivana Weberová

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2012 17:38:24

Poslanci schválili novinky v trestním řádu

Poslanci schválili novinky v trestním řádu

Možnost uzavřít dohodu o vině a trestu a zmírnění trestu pro spolupracujícího obviněného. To jsou hlavní novinky v novele trestního řádu soudního z dílny ministerstva spravedlnosti, se kterými dnes vyslovila souhlas poslanecká sněmovna.

Podle zpravodajky zákona Ivany Weberové z ODS přispějí změny k rychlejšímu a efektivnějšímu výkonu spravedlnosti v České republice.

„Novela rozšiřuje výčet možností alternativních způsobů vyřízení věci v trestním řízení, a to o možnost uzavřít dohodu o vině a trestu. Součástí dosavadního institutu podmíněného zastavení trestního stíhání může být slib obviněného, že se zdrží určité činnosti, například řízení motorového vozidla, což umožní širší využití tohoto institutu. Součástí narovnání může být nově složení finanční částky obviněného na pomoc obětem trestných činů namísto složení částky konkrétnímu adresátu, což bylo zneužíváno,“ shrnuje novou právní úpravu Ivana Weberová.

„V žádném případě tím nezpochybňujeme rozhodování soudů. Takovou dohodu o vině a trestu musí posléze ještě schválit soud ve formě odsuzujícího rozsudku. Dohody o vině a trestu jsou zcela běžné i v procesním právu jiných evropských zemí, například v Německu, Polsku, Španělsku či sousedním Polsku.“

Nová úprava spolupracujícího obviněného pomůže podle Weberové rozkrývat zejména organizovaný zločin.

„Tato úprava umožní motivovat lidi, kteří se podílejí na organizované kriminální činnosti, ke spolupráci a k odhalení a usvědčení spolupachatelů. Schválená právní úprava je proto v souladu i s vládní protikorupční strategií, protože pomůže efektivněji bojovat s korupčním prostředím,“ dodala Weberová.

Zákonem se nyní bude zabývat ještě horní komora.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama