JUDr. Ivana Weberová

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.06.2011 14:59:43 - Latella

Novela zákona o rozhodčím řízení

Paní doktorko, bude mít běžný občan skutečně šanci bránit se inkasním agenturám a exekutorům bez zákonných norem, které by to upravovaly?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2011 14:53:31 - JUDr. Ivana Weberová
Vážená Latello,  zákonné normy týkající se inkasních agentur, resp. společností zabývajících se vymáháním pohledávek a exekutorů existují. Zákonná úprava je obsažena především v Občanském zákoníku, Obchodním zákoníku, Občanském soudním řádu, Exekučním řádu a  zákoně o rozhodčím řízení.
   Pokud Váš dotaz směřuje k novele zákona o rozhodčím řízení (sněmovní tisk 371), která prošla ve Sněmovně prvním čtením a nyní bude projednávána Ústavně právním výborem, domnívám se, že skutečně pomůže podstatně snížit množství případů, při kterých docházelo a dochází k nekalým praktikám především ze strany některých společností poskytujících spotřebitelské úvěry a při rozhodčím řízení v těchto věcech. Jsem přesvědčená, že tato novela řeší problém lépe a efektivněji, než návrh sociální demokracie  obsažený v novele zákona o spotřebitelském úvěru, který Sněmovna projednávala loni ke konci roku a který předpokládal úplné vyloučení možnosti rozhodčího řízení ve spotřebitelských věcech.
   Sama jsem při své praxi advokátky přišla do styku s případy, kdy společnosti poskytující spotřebitelské úvěry používaly nestandardních a  nezákonných praktik, a proto jsem si jistá, že přísnější úprava pravidel
pro rozhodčí řízení v těchto věcech je bezesporu na místě.  Na druhou stranu jsem při své praxi rovněž získala tu zkušenost, že sami spotřebitelé  přistupovali v naprosté většině případů k uzavírání úvěrových smluv velice lehkomyslně, atˇse tato lehkomyslnost týkala účelu úvěru,  schopnosti úvěr splácet či přímo samotného jednání při uzavírání takových smluv. Při tvorbě norem je rovněž  třeba brát na zřetel, že skutečnost není černobílá a že neexistují jen zlí věřitelé a hodní dlužníci, ale že je tomu hodně často i naopak. Práva věřitelů, kteří se
domáhají svých práv v dobré víře je rovněž třeba chránit.
   Pokud se týká exekutorů, jejich postavení a pravomoce jsou upraveny převážně v Exekučním řádu a pravidla, podle kterých mají postupovat při exekuci jsou obsažena rovněž v Občanském soudním řádu. Tam jsou také
upraveny procesní prostředky, kterými se lze proti neprávem vedené exekuci bránit. Nad exekutory provádí dohled Ministerstvo spravedlnosti a při  pochybení exekutora může být zavedeno kárné řízení.
S pozdravem,
Ivana Weberová