Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2021 10:53:00

Hejtman Karlovarského kraje promarnil nabídku miliardové investice

Hejtman Karlovarského kraje promarnil nabídku miliardové investice

Neskutečné, neuvěřitelné a bohužel také nevratné. Takové je rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a některých jeho radních, kteří nepodpořili projekt na výrobu baterií pro elektromobily.

 Gigafactory se přitom mohla budovat na území Karlovarského kraje, což již bylo přislíbeno dotčenými ministry.

„Vše bylo předběžné připraveno, domluveno a dojednáno. Vláda nám chtěla pomoci, ale očekávala, že v rámci Fondu spravedlivé transformace budou projekty na výrobu baterií schváleny, a že je vedení kraje bude považovat za svoji prioritu, neboť to je jedno z odvětví, které má obrovskou budoucnost,“ říká poslankyně Parlamentu ČR a opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová, která v minulosti tuto investici předjednala.

Poslankyně bohužel musela v minulých dnech sledovat, jak vláda rozhodla, že místo v Karlovarském kraji bude obří projekt na výrobu baterií přesunut do Ústeckého kraje, kde boj nevzdali a projekty na výrobu autobaterií podpořili.

„Proces transformace regionu v Karlovarském kraji kritizujeme dlouhodobě. Poukazujeme na jeho neprůhlednost, na absolutně špatně zvolené strategické projekty i na fakt, že nebyly vybrány žádné projekty s takzvanou produktivní investicí. Bohužel nás nikdo neposlouchá a vedení kraje si jede svoji linii, která je plná vizí, nadějí, snů, ale nic hmatatelného a konkrétního nenabízí a vše je jen někde v oblacích,“ pokračuje dále poslankyně, která si myslí, že se v případě Gigafactory jedná o naprosto neomluvitelný přešlap, který se bohužel negativně zapíše do životů všech obyvatel Karlovarského kraje, protože podobná šance na miliardový strategický projekt nabízející stovky a možná i tisíce pracovních míst navazanych na další oblasti se už opakovat nebude.

Slova poslankyně potvrzuje i předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek, která právě projekty směřující k výrobě autobaterií podala a očekávala od vedení Karlovarského kraje jejich schválení a podporu. „Sokolovská uhelná věnovala nemalou pozornost přípravě projektu Gigafactory, v podstatě celého bateriového řetězce. Viděla v tomto jeden ze zásadních strategických projektů pro transformaci regionu a pro zásadní změny s pozitivními dopady na celý Karlovarský kraj. Nelze zastřít zklamání z toho, že tento projekt nezískal regionální podporu na rozdíl od regionální podpory, které se dostalo obdobnému projektu v Ústeckém kraji,“ uvedl Pavel Tomek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama