Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2021 17:33:00

Pracovat v zemědělství musí být ekonomicky zajímavé

Pracovat v zemědělství musí být ekonomicky zajímavé

Komentář na facebookovém profilu k jednání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu

 Dnes jsem se on-line zúčastnil meziparlamentního výborového jednání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, kde jsem v deseti minutách představil stav příprav strategického plánu Společné zemědělské politiky ČR (SZP) na léta 2021-2027. Senát, který se touto problematikou intenzivně zabýval a diskutoval ji, vyjádřil souhlas s přechodem na nový model implementace založený právě na strategických plánech.

Odpovědný rezort, tedy ministerstvo zemědělství na tomto plánu intenzivně pracuje, a mělo by jeho finální verzi předložit k posouzení Evropské komisi do konce letošního roku. Strategické plány by měly reagovat a podpořit Zelenou dohodu Evropy tak, aby evropský potravinový systém byl odolný, udržitelný, produkoval bezpečné a cenově dostupné potraviny a měl minimální dopad na životní prostředí a klima. Tedy nesmírně těžký a složitý úkol, ale je potřeba dodat, že jde také o obrovské peníze. Finanční dotace pro naše zemědělce, potravináře a lesníky na období 2023-2027 ze zdrojů EU je ve výši 5, 571 miliard EUR.

Jsem velmi zvědav na konečnou podobu toho zcela zásadního strategického materiálu. Z diskuse, které se zúčastnili europoslanci a zástupci národních parlamentů, bylo zřejmé, že postoje jednotlivých členských států jsou velmi rozdílné, ani po třech letech není tato problematika prodiskutovaná. Ve svém vystoupení jsem zmínil i několik problémů týkajících se našeho zemědělství, které osobně vnímám jako zásadní (ochrana půdního fondu, problematika eroze, schopnost půdy zadržovat vodu, neblahý stav našich lesů a obrovskou ztrátu biologické rozmanitosti).

Správné a objektivní nastavení nové podoby SZP EU a dotačních titulů v této souvislosti může dle mého soudu bezesporu přispět k naplnění ambicí EU v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu a současně vést k udržitelnému zemědělskému hospodaření. To je možné realizovat pouze s úzkým vztahem k půdě a respektem k přírodě a krajině. Samozřejmě pracovat v zemědělství musí být ekonomicky zajímavé, je potřeba motivovat mladé lidi v zemědělství, ta náročná práce prostě musí farmáře - zemědělce adekvátně finančně zajistit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama