Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2022 19:42:00

91 % lidí je znepokojených ze zdražení života

91 % lidí je znepokojených ze zdražení života

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

 Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, i já bych si dovolila vyjádřit se k návrhu této mimořádné schůze a dovolila bych si začít daty z výzkumu, které jasně hovoří o tom, že 80 % populace se obává konfliktu a dopadů války, 91 % lidí je znepokojených ze zdražení života a zvyšování energií a zhruba 50 % má strach, že kvůli válečnému konfliktu nebudou peníze na sociální zabezpečení pro české občany a na investice nutné v Česku, 45 % lidí se bojí růstu kriminality. Přesto tady dnes máme svolanou mimořádnou schůzi, na což má koalice právo, svolala ji, ale určitě se pozastavuji nad tím, s jakými body je tato mimořádná schůze svolána už s důrazem na to, co jsem tady teď v úvodu řekla.

Vy moc dobře všichni víte, že v listopadu a v prosinci jsme tady již předkládali důležité sněmovní tisky, které by řešily ceny energií, a to snížením DPH, a zároveň aby lidé, domácnosti a podnikatelé dostali finanční prostředky z obnovitelných zdrojů. Snažili jsme se vás přesvědčit, abyste tento bod a tento program schůze, který jsme předkládali, podpořili. A já věřím, že někteří poslanci především z řad koaličních, určitě hovoří se svými občany ve svých regionech a určitě ví, jakým způsobem energie, pohonné hmoty a další věci neustále rostou. A já musím říct a opakuji znovu ten důležitý argument, že když exministryně financí prosadila 0 % sazbu DPH na energie v listopadu a v prosinci, tak proto se podařilo udržet inflaci kolem 6 %. Dnes máme začátek května a inflace šplhá na 12 %.

Proto mě opravdu překvapuje, že pokud tady máme dvě krize, tou jednou krizí je krize uprchlická a tou druhou krizí je krize hospodářská, uprchlickou krizi a danou strategii budeme řešit příští týden, já děkuji předsedovi poslaneckého klubu hnutí STAN, že sem zařadil přímo ten bod na příští týden na úterý v 18 hodin, přestože si myslím, že se to mělo řešit daleko dříve, protože ta strategie řešení uprchlické krize podle mého názoru a mých kolegů odborníků opravdu neexistuje. A jestliže se Poslanecká sněmovna usnesla k tomu, že měla být předložena do 14. dubna, tak si myslím, že bezprostředně o ní měli být seznámeni všichni poslanci, byli určitě prostřednictvím e-mailových schránek, ale měla k takto důležitému strategickému dokumentu být vedená diskuse hned. A tak, jak nám bylo řečeno na bezpečnostním výboru, je to dokument živý, budeme o něm hovořit. Ale já žádnou diskusi nikde nevidím, já od toho 14. dubna jsem nezaregistrovala, že by se znovu sešel bezpečnostní výbor. Pan ministr vnitra Vít Rakušan tady hovořil o tom, že by to měly projednat další výbory, zdravotní výbor, že by to měl projednat školský výbor, sociální výbor. A já si myslím, že už to mohlo nastat dávno, že to nemůžeme řešit na konci dubna nebo na začátku května.

Podle informací, které mám, tak teď se vytvořilo 11 takzvaných pracovních skupin. Opět - vytvořily se před několika dny. V tuto chvíli se do těch pracovních skupin nominují lidé, tzn. že se to uzavírá někdy až v tomto týdnu a teprve až pak budou zasedat. Ale ta města, obce, kraje a všichni ostatní potřebují tu strategii mít a potřebují vědět, co bude, co bude opravdu za měsíc, za tři měsíce, za půl roku. A především - a to pořád opakuji - oni potřebují ty řádné evidence, byť se určitě Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo školství velmi snaží a je už nějaký podrobný materiál, kde vidíme, kolik například kapacit zbývá v těch mateřských, základních, středních školách, a i ohledně lékařů. Ale když starosta města, obce popř. hejtman kraje neví, kolik má na svém území uprchlíků, nemůže řešit následné otázky, což je zaměstnání a kapacity v těch školských zařízeních a v rámci zdravotnictví.

Určitě registrujete, že ta situace je vážná ve velkých městech, řeknu Praha, Plzeň, Brno, ohledně míst především v mateřských školách. A všichni víme, že pan ministr pro místní rozvoj vypsal nějaký dotační program pro města, obce - ne s velkou finanční alokací, aby řešily ubytování. Ale vůbec jsem nezaregistrovala, že by někdo řešil nedostatek míst v mateřských školách. Je nutné to řešit, protože zápisy do mateřských škol probíhají v této době a některé děti potřebují nastoupit nyní popř. 1. září. A já třeba toto považuji za důležité, prioritní téma, které by se mělo řešit.

Pak samozřejmě z pozice bezpečnosti se nám tady daleko více rozrůstají tzv. Romové ukrajinští, např. poslední článek, který jsem zaregistrovala včera v Brně, kde zhruba 80 návštěvníků se utábořilo u hlavního nádraží v Brně. Bezradní jsou všichni, nevědí, jakým způsobem to mají řešit. Do toho registrujeme, že pan ministr vnitra domluvil tři objekty na ubytování, jeden ve Středočeském kraji, jeden na Vysočině a jeden v Jihomoravském kraji. Potom čtete v médiích, že starostové těch daných obcí o tom nic neví, že to s nimi nikdo nekomunikoval. Proto já pořád otevírám tu nejdůležitější otázku a to je, že je nutné komunikovat. A ta komunikace podle mého názoru velmi chytí. A v této otázce dvakrát.

Takže když se podíváme na ten dnešní program - a všichni to víme, že tady máme dvě krize, které musíme řešit, jak tu uprchlickou, tak tu hospodářskou - tak mě opravdu udivuje, že dnes máme na programu schůze zařazen bod, který má vzít na veřejném zdravotním pojištění 14 miliard korun. Vždyť přece všichni víme, že než k nám uprchli uprchlíci - a dnes jich máme zhruba zaregistrovaných, zdůrazňuji zaregistrovaných, 320 tisíc - tak jsme neměli dostatek dětských lékařů, praktiků, zubařů, gynekologů.

Já jsem se mnohokrát dostala do situace už jako starostka, kdy nám odešel z města praktický lékař, a mohu vám říct, že to byl nejtěžší úkol získat do města praktického lékaře, do šestitisícového města, a teď tam tedy zrovna končí ten druhý lékař a musím říct, že byť už tolik let nejsem starostkou, tak i tak se mi ozývají občané, jestli bych to přesto nevyřešila. A to samé je u lékařů dětských pediatrů, a kdybychom se podívali na zubaře, když za vámi přijde paní, a měla jsem tu zkušenost, že opravdu mi napsala dopis. On trošičku ten dopis zněl, že by se nad tím mohl někdo pousmát. Té paní bylo přes 80 let a potřebovala zubní ošetření, ale nikdo ji nechtěl ošetřit. A ona mi ten dopis napsala v tom duchu, že sice - a teď to řeknu - nemá už ve své puse tolik těch zubů, ale že pokud nebude mít toho zubního lékaře a půjde na pohotovost, tak že jí připraví i o ty poslední zuby a že jí to strašně bolí, že už obešla tolik zubařů a nikdo ji nechce vzít.

Takže podle mého názoru si nikdo neuvědomuje vážnost situace ohledně nedostatku lékařů, a pokud bych se rozhlédla po Poslanecké sněmovně, tak mi určitě každý z vás řekne, že jste se setkali s tím, že za vámi někdo přišel, že nemůže sehnat tohoto lékaře nebo že ho někdo nemůže vzít. A musím říct, že když se podíváme i na ty statistiky, jaké u nás v současné chvíli jsou čekací lhůty na operace, tak já bych byla ráda, abyste si to všichni poslechli: Totální endoprotéza kolena - v průměru se čeká 126 týdnů, totální endoprotéza kyčle - v průměru se čeká 96 týdnů, ošetření chrupu, pokud potřebujete v totální anestezii, 110 týdnů, oční klinika dětská - 60 týdnů. A tak bych mohla samozřejmě pokračovat. A proto mě opravdu velmi překvapuje, že se tady dnes za této situace předkládá do programu schůze, že se vezme v rámci zdravotního pojištění částka 14 miliard korun, k tomu z Ministerstva zdravotnictví se již odebralo dalších 6 miliard korun. Tyto finanční prostředky se odebraly organizacím, které zřizuje Ministerstvo zdravotnictví, ať už jsou to hygieny nebo státní zdravotní ústav. A já si myslím, že tyto finanční prostředky by měly ve zdravotnictví zůstat, protože zdravotnictví se potřebuje stále vylepšovat a zdraví je to nejdůležitější, co máme. Byť jsem samozřejmě zaznamenala tady od svého kolegy pana poslance, pana Svobody, že tedy asi ty týdny, které tady říkám, že se asi nezakládají na pravdě. Já s ním určitě ráda během nějaké přestávky, protože vím, že je odborník, určitě to s ním velmi ráda proberu.

K tomu, kdybych se podívala na ten další bod, který se předkládá, a to je, že chcete zrušit EET, tak u EET bych především chtěla říct, že jsem tady v tom minulém funkčním období byla, a vím, jak bylo těžké nám jako vládní koalici tento zákon prosadit. A musím říct, že pokud jsme ho chtěli prosadit, tak jsme se s opozicí museli dohodnout. Nevím, jestli si to dobře pamatuji, že když byla i ta třetí čtení, jak tady pan poslanec Marek Benda - nevím, doufám, že si to pamatuji dobře - že u toho třetího čtení se tady také četly různé dokumenty, a mnoho týdnů k tomu třetímu čtení nedošlo. Ale chci říct, že ve vašem programovém prohlášení máte, že budete bojovat proti šedé ekonomice a zároveň bránit daňovým únikům. Když se podívám dneska na zástupce zaměstnavatelů, tak EET podporuje jak Svaz zaměstnavatelů, tak ho podporuje Hospodářská komora. A ten paradox je takový, že vy chcete vzít 14 miliard v rámci zdravotního pojištění, ale těch 14 miliard, které dostáváte v rámci EET, tak podle těch analýz, které jsou, tak do rozpočtu by měla v rámci EET přijít tato částka, a je dneska i řada podnikatelů a subjektů, které jsou proti tomu, už jsem to zmínila, jak ty, které zastupují jednotlivé zaměstnavatele.

Myslím si, že i dalším přínosem EET určitě byla platba kartou. Pokud se zruší EET, tak může dojít k tomu, a už to někteří avizují, že tedy se sníží počet míst, kde by se platilo kartou, a lidé budou muset platit v hotovosti. Chápu současnou vládní koalici, že pokud ve svém rozpočtu nemají 14 miliard, tak potřebují nejenom, že to bude v tomto důležitém dokumentu, ale že zároveň to musí mít schválené, a proto to předkládají na dnešní pořad schůze. Přesto jsem přesvědčena o tom, že z důvodu právě uprchlické krize by měli tento krok přehodnotit. A to samé je u elektronické evidence tržeb.

My jsme dneska vedli i nějakou debatu s koaličními poslancem, který jasně říkal, že třeba některým skupinám to vadí. Já bych ještě pochopila, kdyby se ten zákon tady předložil v nějaké podobě ohledně nějaké úlevy, ale prakticky ten zákon se zruší úplně a nebude se vztahovat vůbec na nikoho a vůbec to nekoresponduje s tím, co máte ve svém programovém prohlášení.

Zároveň mě velmi mrzí, že opravdu ty další věci, ať je to novela zákona o střetu zájmů, nebo novela zákona o volbách do parlamentu, tzv. korespondenční volba, tak já si opravdu myslím, že to nejsou vůbec teď témata, která by se měla projednávat na mimořádné schůzi. Jsou to politická témata a jsem opravdu i přesvědčena o tom, že současná vládní koalice si ve svém programovém prohlášení napsala, že bude konstruktivně spolupracovat mezi sebou a i s opozicí. A já bych vás chtěla velmi vyzvat, je to vždycky určitě na předsedech těch jednotlivých klubů, aby k té komunikaci a k té konstruktivní spolupráci docházelo. Určitě vím, že se o to nějakým způsobem snažíte, ale pokud se tedy stane, že přijdou dva programy schůze, tak je určitě na paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, jakým způsobem určí program toho jednání Poslanecké sněmovny, těch daných mimořádných schůzí, ale je jasné, že vládní většina má většinu, ale myslím si, že ta komunikace s opozicí je klíčová, a jsem opravdu přesvědčena o tom, že věci, které dnes vládní koalice předkládá na mimořádnou schůzi, jsou věci, které chápu.

Určitě chápu, že vládní koalice má většinu a že jsou určitě sněmovní tisky, které potřebuje prosadit už i v souladu s tím, jakým způsobem si schválila státní rozpočet, přesto znovu opakuji, že v návrhu dnešní schůze jsou body, které podle mého názoru nepatří do programu mimořádné schůze, byť na to samozřejmě vládní koalice má nárok.

Ale hlavně tím, že tady máme situaci jakou máme, a máme zde uprchlickou a hospodářskou krizi, tak jsem přesvědčena, že mimořádná schůze by měla řešit úplně jiné důležité body, které se dotýkají občanů a které je v současné chvíli nejvíce trápí, ať už jsou to ceny energií, ceny pohonných hmot, ceny potravin a samozřejmě daná uprchlická krize.

A chtěla bych zároveň požádat i předsedy poslaneckých klubů, a i vládní poslance, jestli by nezvážili, popřípadě po schválení programu přehodnotit ten program té dnešní schůze, jestli opravdu se všemi těmi body, které jsou tam navrženy, jestli se s nimi zabývat a jestli některé z programu této mimořádné schůze nestáhnout. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama