Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2022 13:21:00

Jeden z nejdůležitějších dokumentů české historie

Jeden z nejdůležitějších dokumentů české historie

Historické okénko

 Před 810 lety, 26. září 1212 byla vydána Zlatá bula sicilská, kterou český panovník Přemysl Otakar I. obdržel královský titul a k němu dědičná práva.

Je to jeden z nejdůležitějších dokumentů české historie, který zvýšil prestiž a postavení českého panovníka. Navíc Českému království dával zvláštní status v rámci Svaté říše římské a změnil ji v téměř nezávislou oblast, do jejíž správy mohli císaři zasahovat pouze formálně.

Bula určila zhruba následující:

  • čeští králové mají držet dědičné království a udělovat investituru českým biskupům;
  • pražské a moravské biskupství bude nedílnou součástí českého království;
  • český král má hodnost říšského arcičíšníka a kurfiřta;
  • český král má právo volit římského krále a císaře;
  • český král měl výjimky z povinností k římské říši. Měl se zúčastnit pouze některých sněmů.

Na druhou stranu byl český král povinen na doprovod římského císaře ke korunovaci do Říma vypravit 300 jezdců, nebo zaplatit 300 hřiven stříbra. Ovšem není známo, že by to nějaký český král učinil.

Bula je jeden ze tří dokumentů, které vydal římský císař Fridrich II. Štaufský za pomoc, kterou mu poskytl Přemysl Otakar I.

Celý příběh je tedy trochu složitější. Zlatá bula jen potvrdila předchozí rozhodnutí Filipa Štaufského z roku 1198, to se ale nedochovalo, případně Oty IV. Brunšvického z rodu Welfů z roku 1203. Tyto soupeřící rody Přemysl Otakar střídavě podporoval. Výsledkem byl ovšem dědičný královský titul a České království. Navíc 1212 se lépe pamatuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama