Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2024 11:17:00

Není možné mít jiné podmínky v samosprávách a jiné v centrálních orgánech

Není možné mít jiné podmínky v samosprávách a jiné v centrálních orgánech

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávných celků

 Pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové,

já bych se především v rámci novely zákona o úřednících územně samosprávných celků velmi ráda tady vyjádřila...
Jak je vidět, tak vládní koalici asi nezajímá novela zákona o úřednících...

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Takže ještě jednou. My v tuto chvíli zde projednáváme ve třetím čtení novelu zákona o úřednících územně samosprávných celků. Tato novela se dotýká měst, obcí a krajů. A dnes budeme také projednávat novelu zákona o státní službě, která se dotýká centrálních orgánů veřejné správy. A jak vidíte, tak například v tom návrhu zákona o státní službě je navrženo, aby tento zákon již nebyl popřípadě pod Ministerstvem vnitra, ale přesunulo se to z Ministerstva vnitra na Úřad vlády. No, nezlobte se na mě, ale já jsem přesvědčena o tom, že reforma veřejné správy a smíšený model veřejné správy a to, že se přijal v minulosti zákon o úřednících, aby došlo k odpolitizování státní správy právě na úrovni municipalit a služební zákon právě na úrovni centrálních orgánů veřejné správy, tak já jsem vás tady mnohokrát vyzývala k tomu, aby popřípadě došlo ke sjednocení těchto dvou zákonů.

Protože přece není možné, aby byly jiné podmínky na městech, obcích a krajích a jiné podmínky na centrálních orgánech veřejné správy na jednotlivých ministerstvech. A když se například podívám, že moje kolegyně Zuzana Ožanová, prostřednictvím pana předsedajícího, se snaží a chce zjednodušit výběrové řízení pro obsazení služebních míst zařazených v rozsahu páté a deváté třídy a je zde nedoporučující stanovisko, uvidíme, jaké stanovisko k tomu dá pan ministr vnitra, a ve služebním zákoně to chceme zjednodušovat, chceme, aby lidé nemuseli mít vysokoškolské vzdělání a další věci, a ještě to bereme z Ministerstva vnitra, dáváme to na Úřad vlády. No, tak jak to tedy bude? Jak to bude v budoucnosti?

Já si myslím, že veřejná správa je jedna, máme centrální orgány veřejné správy, a pak máme, a proto máme ty dva zákony. A já vůbec nechápu, jak mohl přijít návrh na to, aby z Ministerstva vnitra přešel služební zákon na Úřad vlády. On mi to určitě pan ministr vnitra dneska, až to budeme projednávat, vysvětlí. Zároveň bych byla ráda, a doufám, že je tady pan kolega, pro mě vždy úspěšný starosta, dnes už tedy není za hnutí STAN, pan Vlček, jestli by byl tak velmi hodný a vysvětlil mi ještě více detailně ten pozměňovací návrh na vyšší flexibilitu v takzvané meziobecní spolupráci.

Protože v území teď velmi rezonuje, že právě v rámci meziobecní spolupráce dojde k tomu, popřípadě, že by mohlo dojít k redukci některých nebo že by některé obce, byť já chápu, že tento projekt se dělal za Svazu měst a obcí meziobecní spolupráce má určitě dobré aspekty, aby mezi sebou ty jednotlivé obce spolupracovaly, ale ta obava ze slučování těch obcí tady je.

Takže já bych chtěla, v čem je ta vyšší flexibilita meziobecní spolupráce? A především garanci toho, že v budoucnosti to nepovede ke slučování obcí. Takže zda by bylo možné ze strany pana poslance Vlčka se k tomu ještě vyjádřit. A opravdu tyto zákony jsou spolu velmi spojené a myslím si, že v tuto chvíli, a říkám to z tohoto místa, že zákon o úřednících je opravdu dnes postaven tak, že je tam podle mého názoru to odpolitizování, ale u zákona o státní službě tam to odpolitizování jde a už se to stalo samozřejmě tou první novelou, kterou vláda přinesla.

Zároveň bych ještě chtěla požádat z tohoto místa pana ministra vnitra, jestli by se, protože pod něj spadá příspěvková organizace, což je institut veřejné správy, který vlastně vykonává v rámci úředníků ty zkoušky zvláštní odborné způsobilosti. Za to ta města, obce musí platit řadu finančních prostředků. Chtěla bych, zda by i on se vyjádřil, protože je pod ním ten institut, je to příspěvková organizace, stojí to řadu finančních prostředků, ale především to stojí řadu finančních prostředků měst a obcí. Jestli i v této věci vynakládá nějaké kroky v rámci daného institutu, protože jsem přesvědčena, že institut určitě odvádí dobrou práci, to bych nechtěla říct. Ale myslím si, že i z pozice starostky a z pozice těch tajemníků je někdy vnímáno, že ty částky, které musí hradit za právě ty zkoušky té zvláštní odborné způsobilosti, jsou určitě v nějaké výši. A chtěla bych říct, jestli třeba pan ministr i řeší, jestli se ta částka pořád třeba nezvyšuje, nebo jestli i toto řešíte na Ministerstvu vnitra. Takže v tuto chvíli děkuju a budu velmi ráda, pokud mi bude zodpovězeno na moje dotazy.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama