David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 12:43:28

Zruší jediné Ústecké divadlo - černá díra na obzoru

Zruší jediné Ústecké divadlo - černá díra na obzoru

Na pondělním zasedání zastupitelstva magistrátu Ústí nad Labem bylo de facto rozhodnuto, že jediná činoherní scéna v krajském městě se statisíci obyvateli bude zrušena. Podle neoficiálních informací divadlo nahradí obří herna.

Před několika týdny se magistrát pod vedením koalice ČSSD a KSČM uprostřed divadelní sezóny rozhodl změnit pravidla hry. Původně mělo divadlo dostat od města na tento rok 12 milionů, zatímco nově byl vyhlášen grant na 8 milionů. Aby toho nebylo málo, byrokrati z Magistrátu uzavřeli divadlu možnost získat další prostředky na chod z odpovídajících dotací. To znamená faktickou likvidaci divadla se čtyřicetiletou kulturní tradicí, s celou řadou celorepublikově oceněných herců a nezbytnou společenskou funkcí pro celé město.

Všichni víme, jaká je situace na severu Čech. A já mám takový pocit, jako by některé orgány státní správy měly vyslovený záměr na tom, aby se ještě zhoršila.

To je prostě neskutečné. Mně, jako poslanci za Ústecký kraj, blokují novely zákona, které mají rozhřešit zneužívání sociálních dávek a lichvářsko exekutorský byznys na lidské neštěstí - tedy dvě hlavní příčiny vzniku sociálně vyloučených lokalit nejenom na severu Čech. Zatímco v samotném Ústeckém kraji se místní mocipáni tváří, jako by se nechumelilo, a aby toho nebylo málo, evidentně se rozhodli likvidovat i zbytky toho pozitivního, z čeho se ještě může normální slušný člověk v našem regionu radovat. Vzkaz vyslaný magistrátem je zcela jasný. Šel jsi do divadla? Vítej v prázdné budově. Anebo v casinu. Samozřejmě že takový postup vyvolává ve slušných lidech náležitý odpor. Důkazem je, že papírovou petici na podporu zachování divadelní scény podepsalo takřka 23 000 lidí.

Již pondělní zásadní boj o zachování divadla byl započat nečestně. V rozporu s jednacím řádem zastupitelé města obdrželi klíčové podklady týkající se projednávaného bodu 30 minut před počátkem jednání, které mimochodem probíhalo v naprosto nestandardních deset hodin večer a protáhlo se až do jedné hodiny ranní. Argumenty odpůrců město nezajímaly. Veškerá snaha o dosažení rozumného a ne likvidačního závěru jednání byla smetena. Přitom striktně vzato se nejednalo o politický boj, místního divadla se zastávali i natolik politicky rozlišní lidé jako například já a pan poslanec za ODS Holeček. Když šlo o zdravý rozum, šla mezi námi politika stranou. Magistrátu města však evidentně šlo o něco jiného.

Nemyslím si však, že je vše skončeno, a že podobné nemravnosti můžeme ustoupit. Za sebe Vám slibuji, že podám trestní oznámení a budu trvat na tom, aby byl prošetřen naprosto nestandardní formální postup hlasování a aby byla také prošetřena škoda, kterou prokazatelně město svým rozhodnutím způsobilo.

V naší zemi už to tak prostě chodí, že chcete-li aby zde věci fungovaly normálně, přirozeně a standardně, musíte za to tvrdě bojovat. A nevyužijete-li v tomto boji každého jednotlivého přípustného prostředku, abyste tento nesmyslný Kocourkov zastavili, tak to tady nikdo za Vás správně neudělá. Pokud si občané neobhájí to, že nechtějí, aby se z obrovského regionu jejich vlastní země stala jedna velká černá díra, tak se tak prostě stane. A promiňte vážení, to já nechci.

Já chápu, že téměř za každým nesmyslným opatřením státu, kraje i obce téměř vždy stojí osobní zájem nějaké úzké skupinky jednotlivců. Nicméně to neznamená, že to můžeme připustit. V této zemi stále ještě existuje většinová společnost, v této zemi stále ještě existuje veřejný zájem, v této zemi stále ještě existují slušní lidé, kteří jsou připraveni si své zájmy obhájit. A každý jednotlivý příklad, ve kterém se přes své rozdíly spojíme a dokážeme situaci skutečně změnit, se stává tím klíčovým příkladem toho, zda zde vládnou občané, anebo někdo úplně jiný. Prosím Vás proto, abyste k celé věci nezůstali lhostejní. Věřte, není nás málo, komu to ještě není jedno. A věřte, není toho tak mnoho, co musíme pro změnu učinit. Začněme tím, že dáme najevo svoji přítomnost:

Petice:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama