ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2014 11:13:21

Krajský koroner funguje měsíc, osvědčil se

Krajský koroner funguje měsíc, osvědčil se

Funkce krajského koronera, kterou zřídil Moravskoslezský kraj, se osvědčila. Tuto službu ohledání těl zemřelých čtyřiadvacet hodin denně po sedm dnů v týdnu od 1. července zajišťuje Městská nemocnice Ostrava.

„Hlavními důvody, proč se Moravskoslezský kraj rozhodl učinit v Česku ojedinělý krok a vypsal veřejnou zakázku na krajského koronera, byly zejména stížnosti policie, popřípadě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého, a klesající ochota praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.
Upřesnil, že k 30. červenci vyjel krajský koroner 257krát, padesáti z těchto ohledání těl zemřelých se účastnila také Policie ČR (z důvodu podezřelých úmrtí -vraždy, sebevraždy, dopravní nehody, atd.). „Krajský koroner ve 254 případech dodržel smluvní dojezdový čas na místo události, přijel tedy k zemřelému do dvou hodin od nahlášení úmrtí. Opozdil se jen ve třech případech, a to kvůli špatně nahlášené adrese,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.
Dodal, že nastavení nového systému také pravidelně vyhodnocuje operační odbor a služba kriminální policie. „S kriminalisty se shodujeme v pozitivním hodnocení, vše funguje, jak má, došlo k výraznému zlepšení situace oproti předchozímu období,“ konstatoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek s tím, že v souvislosti se zavedením funkce koronera rozeslal krajský úřad praktickým lékařům nové dohody na zajištění lékařské pohotovostní služby (LPS). „Dohody postupně lékaři podepisují, nezaznamenali jsme žádné námitky z jejich strany,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.
Službu krajského koronera bude Městská nemocnice Ostrava podle smlouvy zajišťovat na celém území Moravskoslezského kraje do konce letošního roku. Kraj ze svého rozpočtu na tuto službu vyčlenil 2 miliony korun.
„Na podzim budeme vyhlašovat veřejnou zakázku na příští rok, popřípadě na delší období. Budeme vycházet ze zkušeností a průběhu nastavení smluvního vztahu s tímto novým krajským koronerem. Je proto možné, že dojde k doplnění či upřesnění obchodních podmínek. Alokovat z krajského rozpočtu finance na tuto službu a transparentně smluvně ji zabezpečit je po mnoha letech neustálých problémů krokem správným a ojedinělým. Dokazuje to i zájem kolegů z jiných krajů, kteří se o službu krajského koronerazajímají, ptají se na naše zkušenosti a zvažují, že ji zřídí také,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví moravskoslezského krajského úřadu Vratislava Krnáčová.

Telefonní číslo pro oznámení informace o úmrtí (resp. pro výzvu k prohlídce těla zemřelého) je 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853. Je zveřejněno na webových stránkách Moravskoslezského kraje a k dispozici také na lince 112.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama