Bc. Jiří Svoboda

  • SZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2014 13:36:44

Dříve jsem byl vizionářem a snílkem. Dnes jsem realistou

Dříve jsem byl vizionářem a snílkem. Dnes jsem realistou

... říká Jiří Svoboda, sedmička na kandidátce sdružení Společně pro Brod, kandidující ve volbách do zastupitelstva města Havlíčkův Brod.

 Jiří Svoboda je sedmičkou na kandidátce sdružení Společně pro Brod, kandidující do zastupitelstva města Havlíčkův Brod. Přes příklon k trvale udržitelnému rozvoji prosazuje relativně odlišný program od ostatních kandidátů. Proč je tomu tak? Co by chtěl ve městě změnit? Na tyto i jiné otázky vám odpovíme v následujícím rozhovoru…

Již podruhé kandidujete do městského zastupitelstva. Tentokrát však s velmi odlišnými osobními vizemi. Proč taková změna?

Začal jsem se koukat kolem sebe. Město má dobrou veřejnou dopravu, sociální služby, rekultivuje historický střed města. Bohužel však tyto činnosti prosperitu města nezajistí. Nechci se koukat na to, jak městu ubývají obyvatelé, jak mizí kultura a vyžití. Bude to znít jako fráze, ale spokojené město může fungovat jen se spokojenými obyvateli. Díky současnému trendu, nejenže nebudeme mít spokojené občany, ale obávám se, že nebudeme mít žádné občany. Rozhodně musíme podporovat vznik nových pracovních míst, služeb, vyžití a v návaznosti na to zlepšovat dopravu, sportoviště, atd.

Říkáte, že chcete podporovat vznik nových pracovních míst. Jak toho chcete dosáhnout?

Mám za sebou účast na několika podnikatelských projektech. Například díky své finálové účasti v soutěži Česká inovace jsem se dozvěděl, jak k podobným problémům přistupují v jiných městech. Spolupodílejí se na vzniku tzv. podnikatelských inkubátorů a podnikatelských center. Z nevyužívaných městských budov se stává tepající podnikatelské zázemí. A není to pouze otázka velkých sídel. Touto cestou šla města jako Vsetín, Písek nebo Slavičín.

V medailonku máte zmínku i o tom, že jste pro vybodování pěší zóny v centru města. Kde by podle Vás měla pěší zóna vyrůst?

Dle mého názoru, by bylo ideálním řešením, vybudovat pěší zónu na rekonstruovaném Smetanově náměstí. Pro nejnutnější zásobování či složky integrovaného záchranného systému by plánovaná komunikace měla být přístupná. Ovšem nikomu jinému. Obzvlášť ne taxikářům, kteří budou parkovat přímo před nejvytíženějším barem a hernou v Havlíčkově Brodě.

Píšete, že chcete pořídit kontejnery na hliníkový odpad. Čemu to pomůže?

Kromě toho, že prospějeme životnímu prostředí a vzhledu města, může městská pokladna vydělat nemalé peníze. Pořízením desítky velkoobjemových separátorů a následnému prodeji hliníku, lze vydělat i několik milionů korun za rok.

Již čtyři roky působíte v mediálním výboru a výboru pro vztah s veřejností zastupitelstva města. Přibližte nám, co mediální výbor dělá?

V mediálním výboru řešíme efektivní komunikaci mezi městem a občany. Zásadním úkolem je zprostředkování zpětné vazby od obyvatel města. V tomto volebním období jsme řešili problematiku přístupu k informacím, reakci na petice, internetové stránky města, městský informační systém, jednotný vizuální styl, a mnoho dalšího. Osobně jsem nesmírně spokojený, že se mně podařil prosadit tzv. klikací rozpočet.

Co je to klikací rozpočet?

Klikací nebo též rozklikávací rozpočet města je on-line přístupný přehled všech příjmů a výdajů města. S žádostí o jeho pořízení jsem přišel již před třemi lety. Ovšem na uvedení do provozu jsme čekali více jak 30 měsíců. Díky klikacímu rozpočtu si každý občan města může najít, kolik město utratilo třeba za stavbu parkovacího domu, cyklostezky či za opravu Žižkovy ulice.

Na kandidátce jste až na sedmém místě. Nechtěl jste více dopředu?

Na jedné straně musím říci, že sedmé místo je trochu dál, než jsem si představoval. Ovšem zastávám genderovou vyváženost a byl bych strašně rád, kdyby přede mnou působilo více žen. Kandidátní listina, kde by na prvních deseti místech byly ženy a na dalších jenom muži je mým tajným snem. Nejenom, že by to byl zajímavý marketingový tah, ale konečně by do politiky mířily i političky.

Čekáte tedy, že vám sedmička přinese štěstí?

Politik, jehož snem není zasednout do zastupitelstva města, by dle mého názoru neměl vůbec kandidovat. Takže ano, čekám že mně sedmička přinese štěstí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama