Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2015 16:35:15

H. Svobodová: Ani ANO nezabrání NE

H. Svobodová: Ani ANO nezabrání NE

/kdo také rozhoduje o osudu hnutí ANO?/ Politickou scénou a zřejmě i veřejností proběhly informace o napětí a krocích, jež ovládly Hnutí Úsvit. Nemusí však jít o jediný subjekt, který zápolí s vlivy vnitřními i těmi vnějšími...

Nemusí však jít o jediný subjekt, který zápolí s vlivy vnitřními i těmi vnějšími – ať už je nazveme osobními ambice, selháváním komunikace, pučem atd. Konkurence, včetně té politické s sebou nese rizika, s nimiž je třeba počítat, ba dokonce nějaký ten „plusový“ bod vytěžit. Na druhé straně mohou posloužit jako zkušenosti, které bychom měli vážit, rozhodujeme-li se např. ve volbách, nikoliv poprvé, pro tu kterou personu nebo politický subjekt. Mám na mysli možná veřejností spíše ne dostatečně zachycenou informaci o dění na čele školského výboru poslanecké sněmovny a jeho některé, nikoliv nemožné souvislosti. Co tedy víme nebo se můžeme dočíst? To, že: „Poslanec ANO Jiří Zlatuška nakonec zůstane ve funkci předsedy sněmovního školského výboru. Původně výbor Zlatušku na neohlášeném zasedání odvolal, a to na návrh poslaneckého klubu hnutí ANO.“[1] (informace ČT v tomto mohla být nepřesná, protože šlo o ohlášené jednání, ale projednávané odvolání předsedy výboru nebylo na programu.) Kdybychom k dané informaci přistupovali pouze kvantitativně, tedy jako jedné z mnoha, a že „nikdy spolu vlastně všichni nekamarádí“, pak se vlastně „vonkoncom“ nic mimořádného neděje. Jenže… Jenže veskrze angažovaného postupu pro odvolání poslance, jinak vysokoškolského učitele, dokonce svého času rektora MU v Brně Jiřího Zlatušky se vehementně účastnil Bronislav Schwarz (předseda Severočeši.cz), toho času místopředseda klubu poslanců ANO, krajský zastupitel a mimo jiné značně kontroverzní radní města Lomu. V kontextu dění, resp. změn na čele ministerských postů – viz doprava a odstoupení jejího ministra za ANO Prachaře, nyní je před ukončením svého působení také paní ministryně spravedlnosti Válková, taktéž za ANO, se i člověk méně znalý může ptát, zda přeci jen hnutím ANO necloumají „vášně“ typické pro tradiční politické subjekty, jehož předseda Babiš o sobě dlouho tvrdil, že on přeci „není politik“. Již není žádným tajemstvím, jak se tento pán i subjekt, jež ovládá, široce rozkročili při získávání některých person a jakou „hru“ spolu hrají např. pan prezident Zeman a pan Babiš, co se týká příp. „konce“ současného premiéra Sobotky, předsedy ČSSD, toho času před zásadním jednáním sjezdu své strany. O Babišově mediálním „impériu“ nemluvě.

Co tedy může naznačovat otevřené vystoupení pana poslance Schwarze? Člověka známého svou neomaleností a vulgárním vystupováním proti komukoli, kdo mu tzv. nesedí, člověka trestně stíhaného, zaměstnávajícího jako svého asistenta „milionáře“ J. Zelenku (podnikatel, zastupitel, nejdříve blíže ke Sdružení Mostečané Mostu, později Severočeši.cz).  Zároveň je možné se ptát, kterýpak asi podnikatel vlastní zařízení na tř. Budovatelů 2924/19 v Mostě, v němž sídlí min. dva zákonodárci za Severočeši. cz – poslanec V. Vozka a senátorka A. Dernerová? Dle výpisu z Katastru nemovitostí je vlastnické právo na adrese tř. Budovatelů 2924/19 zaznamenáno na jméno podnikatele Ing. J. Zelenky.  Další zákonodárce za Severočeši.cz zmíněný poslanec Schwarz uvádí sídlo kanceláře na Jakuba Arbesa 2600, Most, kde na téže adrese sídlí další z firem podnikatele J. Zelenky (mj. již výše uváděný také asistent poslance Schwarze) Profistar group, s. r. o. Otázka se nabízí: komu tedy jdou finanční prostředky za pronájmy těchto kancelářských prostor v řádech desítek tisíc korun? Pozn. to není závist, to je spíše ironie (pro začátek) o těchto lidičkách a jejich vazbách nejen pro Most typických[2].

Za úvahu proto stojí, a je třeba se více ptát:

  1. jak je to s nejbližším okolím pana Babiše a na čele hnutí ANO samotném a kdo za něj vlastně mluví a určuje jeho politiku a odbornost?
  2. má opravdu pan Babiš coby předseda hnutí ANO organizačně vše pod kontrolou a nechystají mu právě tyhle „elity“ v jeho hnutí „organizované překvapení“?
  3. nezačíná v hnutí ANO selhávat tzv. personální a manažerské vybavení, a to nejen pro předčasné ukončení působení jeho některých ministrů, musí-li se spoléhat na podobné osoby typu pana Schwarze?
  4. nečeká v blízké době hnutí ANO podobný osud jako subjekty, kde sice nebyla a není nouze o finanční prostředky, ale ideový a personální základ spočíval a odvíjí se spíše od osobních ambicí jednotlivců, které ochabují s rostoucí zátěží v rolích, jež mají nebo by měli plnit, zejména s akcentem veřejného zájmu a nutnosti změn, které s tím na jednotlivých úrovních společenských a politických pater u nás souvisejí?
  5. je opravdu údajný punc manažera tím, co jistí kvalitu vládnutí v této zemi, tedy je možné „stát řídit jen jako firmu“?
  6. stačí změnu politiky dělat dle vzoru „toho vyhodím, ten se podřídí a tomu pohrozím“?
  7. a nestojí-li za úvahu více vážit personální vybavení ve svém okolí?[3] atd.

Jistě nemusí jít o vyčerpávající výčet otázek a příp. odpovědí. Bohužel vývoj české politické scény dává stále více tušit, že veškeré změny dějí se tak nějak v duchu toho: hlavně nic neměňte, pouze to udělejte lépe.

Apropós, jako občané tohoto státu ptejme se přeci jen o něco více nahlas: komu že půjde účet za tohle „dovádění“ některých mocí nemocných?



[1] Zlatuška se udržel ve školském výboru, poslanci ANO ho podpořili. Čt 24 [online]. Dostupné: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/301377-zlatuska-se-udrzel-ve-skolskem-vyboru-poslanci-ano-ho-podporili/ [cit. 13. 2. 2015]

[2] Můžeme se jistě ptát, proč právě Most patří dlouhodobě k sociálně nejvíce zatíženým regionům a výbušnost poměrů dává o sobě znát na každém kroku – viz nedávné dění kolem tamějšího úřadu práce. Pravda, romské etnikum a sociální dávky, jež jeho zástupci pobírají, jak nám občas euforicky sděluje senátor ze stejné politické líhně Severočeši. cz J. Doubrava (dříve KSČM), nejsou příčinou, spíše důsledkem. Přesto se těmto jmenovaným „elitám“ daří zejména zde. A že k tomu využívají zástupce politického spektra zleva doprava, asi neudiví…

[3] I když nemusím zcela souznít s politickými názory vysokoškolského pedagoga pana Zlatušky – pro mě jsou některé jeho práce z oblasti logické analýzy přirozeného jazyka zárukou určité úrovně a kvality uvažování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama