Ing. Radek Simkanič, DiS.

Nevědomost je sladká, ale pravda jest vysvobozující.
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2015 18:43:52

Otevřený dopis (email) rektoru VŠB

Otevřený dopis (email) rektoru VŠB

Dne 22.9.2015 mi přišel od rektora hromadný email, který mě nemilé překvapil. Dlouho jsem zvažoval zda mu napsat, nakonec jsem se až dnes rozhodl k otevřenému dopisu (emailu).

Dne 11.10.2015 v Pustějově

Vážený pane rektore,

se zájmem jsem si přečetl Váš email, ve kterém informujete akademickou obec VŠB o vaši zamýšlené kandidatuře do krajských voleb na podzim 2016. Jsem mile překvapen, že na zákaz politické agitace na půdě univerzity máte obdobný názor jako já; stejně jako vy jsem toho názoru, že univerzita je otevřené prostředí, které se nevznáší ve vzduchoprázdnu, ale je závislé na dění politickém úplně stejně, jako kterýkoliv jiný aspekt našeho života. Proto si shodně s Vámi myslím, že politická propaganda by měla být na akademické půdě věcí přirozenou a neregulovanou.

Stejně jako vy se i já chystám v nadcházejících volbách kandidovat do zastupitelstva Moravskoslezského kraje, i když nikoliv za stejný subjekt. A konečně stejně jako vy jsem se rozhodl o své zamýšlené kandidatuře informovat zbytek akademické obce stejnou formou, tedy hromadným emailem. Přijal jsem za svůj váš argument, že akademická obec má právo vědět jako první, že jsem se rozhodl k takovému kroku. A stejně jako Vy mám obavu, že kdybych tak neučinil, snesla by se na mě oprávněná vlna kritiky. Vzhledem k tomu, že do voleb je více než rok, jsem přesvědčen, že můj i Váš email nemůže být nikým ani omylem chápán jako volební PR. Předpokládám tedy, že mi mé plánované hromadné oslovení všech našich společných kolegů z akademické obce VŠB emailem bude v rámci fair play ve spolupráci s výpočetním centrem umožněno.

V našem nadcházejícím volebním střetnutí vám přeji mnoho štěstí.

s pozdravem,

Radek Simkanič

student VŠB FEI,

člen České pirátské strany


Původní email od rektora:

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti,

učinil jsem závažné rozhodnutí a Vy jste mezi prvními, s kým ho chci sdílet.

Věřím, že víte, že je pro mě rozvoj naší univerzity klíčový. Jsem přesvědčen o tom, že svou práci pro naši alma mater dělám poctivě a odevzdávám jí vše. Ostatně mi snad dáte za pravdu v tom, že je to patrné na jejím rozvoji. Například minulý týden jsme symbolicky pokřtili náš druhý superpočítač Salomon, čtyřicátý nejvýkonnější stroj světa, díky kterému se naše univerzita zařadila mezi světovou vědeckou špičku.

Příští rok čekají Moravskoslezský kraj volby a mně bylo nabídnuto kandidovat jako nezávislý kandidát za politické hnutí ANO. Vzal jsem si několikaměsíční čas na rozmyšlenou. Věřte mi, že to nebylo jednoduché rozhodování, zvážil jsem mnoho pro a proti a radil se se svými nejbližšími. Nakonec jsem dospěl k závěru, že kandidaturu přijmu. Je pro mě výzvou v tom nejlepším smyslu slova a jsem přesvědčen o tom, že k rozvoji našeho regionu mám čím přispět.

Ujišťuji Vás, že toto rozhodnutí nebude mít vliv na vykonávání funkce rektora naší vysoké školy. Naopak, v případě, že bych uspěl, budu prosazovat silné technické vzdělávání, protože tvoří jeden ze základních pilířů budoucnosti našeho kraje.

Zároveň jsem zásadně proti kumulaci funkcí. Věřím totiž, že člověk má dělat věci pořádně, ostatně proto jsem již několikrát politické pozice odmítl. Pokud tedy v krajských volbách uspěji, funkci rektora předám tak, ať je zajištěn její řádný výkon.

Plně si uvědomuji, že aby akademická půda mohla plnit své klíčové úkoly, nesmí sloužit k prosazování politických zájmů. Proto Vás ujišťuji, že pro komunikaci svých vizí nebudu využívat univerzitní půdu. Tento dopis píši proto, že cítím povinnost Vás, své kolegy a kolegyně, o svém osobním rozhodnutí informovat.

Budu vděčný za Vaši podporu a pokud ne podporu, tedy pochopení pro své rozhodnutí. Také jako vždy uvítám Vaše připomínky či dotazy, na které jsem připraven odpovědět. Vašim názorům jsem vždy naslouchal a jsou pro mě důležité i dnes.


Ivo Vondrák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama