Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2017 8:38:00

Zákon o rozpočtové odpovědnosti obcí jde k Ústavnímu soudu

Zákon o rozpočtové odpovědnosti obcí jde k Ústavnímu soudu

Šedesát senátorů podepsalo podání k Ústavnímu soudu na přezkoumání některých částí zákona týkajícího se rozpočtové odpovědnosti obcí.

Svůj podpis připojila také většina senátorů za ČSSD. Jen na okraj – návrh k Ústavnímu soudu může podat nejméně 17 senátorů…

Již při projednávání návrhu tohoto zákona jsem konstatoval, že se jedná o krok vedoucí od ústavního k neústavnímu zákonu. Tak jsem charakterizoval legislativní vývoj návrhu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který jsme projednávali v Senátu v prosinci 2016. Zákon jsme tehdy zamítli – pro bylo 63 senátorů z přítomných 67! Nicméně poslanci náš postup odmítli a setrvali na původním návrhu. Bohužel. Přitom právě tento zákon by měl být velmi důležitý. Dokonce klíčový, protože měl předurčovat, jak stát a veřejné instituce budou tvořit rozpočty.  A je jasné, že pokud takový zákon má být, tak musí být ústavní. A to, že nakonec byl schválen jako normální zákon, je fatální problém.

Jsem přesvědčen, že podání k Ústavnímu soudu je na místě, aniž bych přitom předjímal nález této instituce. Nechci volit silná slova, nicméně zákon v podobě přijaté v Poslanecké sněmovně podle mého názoru svým způsobem ohrožuje strukturu demokracie u nás a nabourává ústavní princip samosprávy. Proto je tento stav nezbytné změnit.

Radko Martínek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama