Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2017 8:36:00

Návrat vojáků do kraje podpoří i zaměstnanost

Návrat vojáků do kraje podpoří i zaměstnanost

Dát lidem vzdělání i práci, zlepšit dopravu, obnovit vojenské tradice a zajistit bezpečnost. Čtyři hlavní důvody, proč ministr obrany Martin Stropnický a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová dnes podepsali deklaraci o spolupráci.

 Dokument stvrzuje dřívější dohodu resortu a kraje, že se na Karlovarsko vrátí vojáci. V regionu by mohla vzniknout pobočka střední vojenské školy, ve Vojenském újezdu Hradiště výcvikové centrum pro armádní nováčky, karlovarské letiště se má stát detašovaným pracovištěm vzdušných sil a urychlit by se měla také výstavba dálnice D6 do západních Čech.

V současně době je v České republice pouze jedna střední vojenská škola, a to v Moravské Třebové. V Čechách by možnost vojenského středoškolského studia měla vzniknout právě na Karlovarsku, pravděpodobně otevřením speciálního vojenského studijního oboru v některém z už existujících krajských středoškolských zařízení.

„V době, kdy se hodně mluví o bezpečnosti, s kterou právě armáda může významně pomoci, je další možnost vojenského vzdělání nanejvýš aktuální. O studium v Moravské Třebové je trvale velký zájem,“ říká ministr obrany Martin Stropnický a dodává: „Pokud by možností studia bylo víc, je samozřejmě pravděpodobnější, že střední vojenské vzdělání získá více lidí. Když vše dopadne podle našich představ, první studenti by mohli do lavic v Karlovarském kraji zasednout už od příštího školního roku.“

V horizontu čtyř let by pak Ministerstvo obrany chtělo v Karlovarském kraji vybudovat nové výcvikové centrum. Mělo by vzniknout ve Vojenském újezdu Hradiště, kde už dříve posádka byla, a mělo by v něm sloužit 200 až 300 vojáků. Stávající výcvikové zařízení ve Vyškově kousek od Brna je už na hranici své kapacity.

„Velmi oceňuji zájem pana ministra obrany o Karlovarský kraj. Je logický a pomůže všem. V minulosti u nás byla kasárna na různých místech regionu, působilo tu až 20 tisíc vojáků. Postupně však odešli, mnoho budov zůstalo prázdných, lidé přišli o práci a ve výsledku to vedlo k odlivu obyvatel,“ vysvětluje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a doplňuje: „Návrat vojáků je velkou příležitostí, jak nalákat do kraje nové lidi a těm stávajícím zvýšit bezpečnost i vzdělání. Také to podpoří zaměstnanost, protože při provozu v kasárnách najde práci řada občanů. A samozřejmě se více využijí stávající kapacity karlovarského letiště, které by podle ministerského strategického dokumentu záložních letišť v ČR mohlo mít kombinovaný civilní i armádní provoz.“

Karlovarská hejtmanka věří, že se také podaří konečně vybudovat plnohodnotnou dálnici D6 a související silniční napojení do Radošova, kudy by se vojenská technika z výcvikového střediska měla přesouvat. Fungující infrastruktura je totiž pro armádu naprosto klíčová. Stavba tří úseků D6 by měla začít v brzké době.

Zatímco v minulosti působilo v Karlovarském kraji na 20 tisíc vojáků, aktuálně je jich cca 150. Poslední kasárna v Klimentově u Mariánských Lázní se zavřela v roce 2004. Armáda přitom hraje významnou roli nejen v souvislosti s bezpečností, o které se hodně mluví v kontextu s migrací. Česká republika je transitní zemí a právě přes Karlovarský kraj migranti často putují do Německa, region má 240 kilometrů společných hranic s Bavorskem a Saskem.

Karlovarského kraje se také týká program Restart, tedy hospodářská restrukturalizace v rámci strategického rámce, který letos v lednu schválila vláda. Jde totiž o region s nejmenším počtem obyvatel, kde nejvíc občanů má pouze základní vzdělání a kam nevede žádná dálnice. Kraj je přitom nejen turisticky zajímavý (jen letos v prvním pololetí se v něm ubytovalo 504 893 návštěvníků, což znamená meziroční nárůst domácích hostů téměř o 14 procent, zahraničních turistů bylo dokonce o zhruba 24 procent víc), ale logicky se nabízí v něm navázat na to, co dříve dobře fungovalo - spolupráce s armádou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama