Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2018 16:47:00

Nízká vzdělanostní úroveň je v našem kraji jedna z nejnižších

Nízká vzdělanostní úroveň je v našem kraji jedna z nejnižších

Komentář na facebookovém profilu k situaci ve školství v kraji.

Náš Karlovarský kraj připravuje zákonodárnou iniciativu týkající se školství. Změnit chceme trend, kdy žáci po základní škole stále častěji nenastupují na střední školy. Kraji také vadí, že nemá vliv na soukromé střední školy a částečně ani na ředitele vlastních středních škol. V rámci zákonodárné iniciativy bychom chtěli vyřešit tři problémy. Tím prvním je, že dnes řada žáků po ukončení devítileté školní docházky nepokračuje na střední škole. V kraji se počet takových žáků zvýšil z 50 na 350 žáků, kteří nepokračují a raději využívají dávky na úřadu práce. Počet žáků, kteří se ani nepokusí získat středoškolské vzdělání, tak už dosahuje téměř deseti procent. Nejen že se tím zatěžuje sociální systém, ale prohlubuje se také nízká vzdělanostní úroveň, která je v našem kraji jedna z nejnižších v Česku. 
Dalšími problémy je pak to, že ačkoli kraje jsou ze zákona zodpovědné za střední školství, některé kompetence jim chybí. Kraje tak například nemohou nařídit ředitelům středních škol, a to ani těch, které kraj zřizuje, jaké obory mají otevírat a kolik žáků do nich mají přijmout. Podobně kraje nemají prakticky žádný vliv na soukromé střední školy. Problém také vidím v tom, že i když dnes ministerstvo školství při povolování vzniku nových škol zohledňuje názor kraje, na už fungující soukromé střední školy nemají kraje vliv ani možnost je kontrolovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama