Jana Levová

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2018 9:00:00

Jmenné hlasování českých europoslanců o bezpečné, řízené a legální migraci

Jmenné hlasování českých europoslanců o bezpečné, řízené a legální migraci

Kdo a jak hlasoval o usnesení Evropského parlamentu, které se konalo 18.4.2018, o globálním paktu OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících, přináším čtenářům jmenný přehled na konci tohoto mého článku.

 

Vážení čtenáři,

Protože se množí spekulace o tom, kdo a jak hlasoval o usnesení Evropského parlamentu, které se konalo 18.4.2018, o globálním paktu OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících, přináším čtenářům jmenný přehled na konci tohoto mého článku včetně odkazů.

Myslím, že je patrné, že všichni europoslanci z hnutí ANO, ať už bývalí nebo současní, hlasovali pro usnesení. Někde tedy nastala chyba. Premiér říká, že hnutí ANO je proti migraci, ale úplně všichni europoslanci hnutí ANO hlasovali pro návrh. Myslím, že čtenáři jsou inteligentní a pochopili, kde je ta chyba.

Nezklamali samozřejmě někteří europoslanci z ČSSD a TOP09, kteří jsou buď pro, nebo se zdrželi a tudíž asi neví. Představte si, že oni neví. Nejsou si jisti, nebo prostě nemají utvořený jasný názor. Jak jinak si jejich zdržení vysvětlit?

Také vám přináším nejzajímavější pasáže z tohoto usnesení. Aby bylo jasno, pro co jsou níže jmenovaní a strany schopné zvednout ruku. Určitě se nemýlím, pokud řeknu, že hlasovali proti zájmům ČR a občanů ČR. V zájmu ČR není přijímání migrantů, ale zvýšení porodnosti občanů ČR, jak to má naše hnutí SPD v programu. Jeden z hlavních programových bodů SPD je maximální podpora mladých rodin, abychom zvýšili porodnost.

A zde jsou zmíněné pasáže:                      

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 18. dubna 2018 o pokroku v iniciativě globálních paktů OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících 2018/2642(RSP) (P8_TA(2018)0118)

 19.  Evropský parlament žádá, aby nebyla kriminalizována humanitární pomoc; požaduje větší kapacitu pro vyhledávání a záchranu osob v nouzi, aby všechny státy věnovaly této problematice větší kapacitu a aby byla uznána pomoc soukromých subjektů a nevládních organizací, které provádějí záchranné práce na moři i na pevnině;

21. Evropský parlament naléhavě žádá, aby bylo bezvýhradně respektováno právo na sloučení rodin, a trvá na vytvoření bezpečných a legálních možností přístupu pro uprchlíky, jako jsou kromě závazného programu pro přesídlování např. humanitární koridory, humanitární mezinárodní víza, režimy regionálního znovuusídlení a další doplňkové právní nástroje (jako např. systémy soukromého sponzorství, studijní víza, systémy stipendií pro uprchlíky a pružné způsoby udělování víz), tak aby uprchlíci mohli dosáhnout destinací za řádných a důstojných hostitelských podmínek;

29.  Evropský parlament je silně přesvědčen, že je nyní čas propojit všechny prvky architektury OSN, včetně Mezinárodní organizace pro migraci, na podporu mezinárodního úsilí o řízení migrace a konsolidování spolupráce; s hlubokým politováním tedy přijímá rozhodnutí vlády Spojených států ukončit účast v jednáních o globálním paktu o bezpečné, řízené a legální migraci; vyzývá EU, aby na sebe vzala vedoucí úlohu v tomto procesu a aby odsoudila jiné země, které opouštějí jednání nebo se jim podařilo oslabit obsah konečného paktu; vyzývá EU, aby dostála své odpovědnosti coby globálního aktéra a aby pracovala na zajištění úspěšného dokončení jednání; trvá na tom, že je nutné, aby členské státy EU prokázaly jednotu a hovořily jedním hlasem v podpoře režimu pro řízení migrace založeného na mezinárodních lidských právech.

Migrace je komplexním jevem lidstva; uprchlíci jsou konkrétně definovaní a chránění mezinárodním právem jako osoby, které pobývají mimo území země svého původu z důvodu, že mají obavy z pronásledování, konfliktu, násilí, nebo z jiných důvodů, a které následkem toho potřebují mezinárodní ochranu.

Podle předpokládaných celosvětových potřeb v oblasti znovuusídlování pro rok 2018 zpracované vysokým komisařem OSN pro uprchlíky se odhaduje, že přesídlit potřebuje 1,2 milionu lidí.

Ze zkušeností vyplývá, že migranti mají pozitivní vliv na země, ve kterých žijí, obdobný jejich působení v domovském státě; migranti přispívají zemím, ve kterých žijí, tím, že platí daně a zhruba 85 % svých výdělků vkládají do ekonomiky těchto zemí.

Hlasování     PV 18/04/2018 - 12.13

PRO: Charanzová (ANO), Dlabajová (ANO), Petr Ježek (Nezávislý, bývalý poslanec ANO), Telička (Nezávislý, bývalý poslanec ANO), Niedermayer (TOP09), Polčák (Starostové), Pospíšil (TOP09), Štětina (TOP09), Poche (ČSSD)

ZDRŽELI SE: Poc (ČSSD), Sehnalová (ČSSD)                                                                                       

PROTI: Zahradil (ODS), Tošenovský (ODS), Payne (SSO), Konečná (KSČM), Zdechlovský (KDU), Šojdrová (KDU), Keller (ČSSD)                                                                                                                              

NEHLASOVALI: Kohlíček (KSČM), Maštálka (KSČM), Svoboda (KDU)

Odkazy:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0118+0+DOC+XML+V0//CS

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=PV&reference=20180418&secondRef=TOC&language=CS#formats

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama