doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2020 12:41:58

Odpověď panu K. k opatřením proti koronaviru

Odpověď panu K. k opatřením proti koronaviru

Pokud bychom nyní společně nespolupracovali a neprojevovali alespoň elementární dávku disciplinovanosti, mohlo by to dopadnout katastrofálně.

 Vážený pane K.,

nouzový stav vláda vyhlásila v mezích svých kompetencí, jeho prodloužení je pak vázáno na souhlas zákonodárců. Můžeme být jistě kritičtí k některým konkrétním opatřením, jejich načasování a efektivnosti, ti, kdo je navrhují a uskutečňují se jistě nevyhnuli a nevyhnou ani do budoucna chybám. Parlament ve své kontrolní funkci se jim ve své odpovědnosti nepochybně věnuje. Jistě ale sledujete kritický vývoj v zemích, které přistoupily na nouzová opatření opožděně a nedůsledně a snažily se zpočátku rozsah opatření minimalizovat a které se nyní potýkají s vysokou úmrtností svých občanů a krizí systému zdravotní péče, který nedokáže zvládat nápor pacientů a zajistit všem potřebnou péči. Jde tu skutečně o lidské životy a o to, aby systém zdravotní péče byl schopen nápor zvládnout. Pokud jde o ekonomická a sociální opatření státu, jsou poměrně rozsáhlá a další opatření se připravují. Mohu s Vámi souhlasit v tom, že u většiny případů může mít současná pandemie lehčí průběh. To ovšem nezbavuje vládu, parlament a většinu občanů, ani ty, kdo spoléhají na lehký průběh infekce, odpovědnosti k těm statisícům spoluobčanů, jejichž životy a zdraví jsou šířením nákazy velmi vážně ohroženy. Věřím, že zvážíte všechny souvislosti. I to je je důvod, proč oceńuji, že politické šarvátky jsou v této době na ústupu, neboť pokud bychom nyní společně nespolupracovali a neprojevovali alespoň elementární dávku disciplinovanosti, mohlo by to dopadnout katastrofálně. O to víc obdivuji a ocenuji mimořádné úsilí našich zdravotníků, hasičů a policistů, armády a všech, kdo pomáhají spoluobčanům i vládě a příslušným orgánům v boji proti zákeřné chorobě.

Přeji vše dobré Miroslav Grebeníček

Mail Š. K.
Datum: 31.3.2020 11:13
Předmět: dopis poslanci od voliče


V Brně dne 31.3.2020

 Vážený pane,

jsem občan v ČR s trvalým pobytem Brno-město. Vy jste poslanec zvolený za volební kraj Jihomoravský a tedy mě ze zákona zastupujete. Žádám Vás proto zdvořile, abyste tento dopis neignoroval.

S poděšením sleduji, co provádí vláda ČR. Vyhlásila si nouzový stav, postupuje naprosto arbitrárně (např. zavře většinu obchodů a nechá otevřená květinářství) a nad jejími kroky není vykonávána vůbec žádná kontrola. Parlament, zdá se, zcela rezignoval na svou základní funkci přezkumu činnosti exekutivy. Nyní, v nouzovém stavu, je de facto suspendován a další schůze je naplánována až na 14.4.2020 – vláda přitom vyhlásila nouzový stav 12.3.2020. Tedy více než měsíc si může vláda dělat, co chce – a také dělá.

Žádám Vás tímto, abyste na této schůzi 14.4.2020:

1)         Hlasoval PROTI jakémukoliv prodlužování nouzového stavu

2)         Inicioval zrušení alespoň nejnesmyslnějšího nařízení, tj. povinnost nosit „ochranné prostředky dýchacích cest“ – je to v rozporu s doporučením WHO, k ničemu to není a navíc vláda nám uložila povinnost a žádné ochranné prostředky neposkytla

3)         Inicioval PŘEZKUM všech vládou provedených kroků, ZEJMÉNA PAK naprosto bezprecedentní omezení základních lidských práv, tedy především zákaz volného pohybu, který vláda ČR vyhlásila. Museli bychom jít daleko do minulosti, abychom našli politický režim, který takto omezil lidi, přitom ospravedlnění je ZCELA NEADEKVÁTNÍ. Tzv. koronavirus je sice infekční onemocnění, ale u většiny lidí má jen lehký průběh. Není možné, aby epidemie sloužila jako záminka k de facto zastavení demokratického systému ČR. Řešení zvolené vládou ČR je horší než problém samotný. Co všichni lidé, kteří se přímo či nepřímo octnou bez práce či jinak v nouzi kvůli opatření vlády ČR (ne kvůli koronaviru, prosím!)? Co psychický tlak, který nesmyslný, bezkoncepční přístup vlády ČR vytváří na populaci obecně? Co všichni ti, kteří kvůli vládním opatřením upadnou do deprese (ať už klinicky diagnostikované či nikoliv) nebo rovnou spáchají sebevraždu? Kdo v této zemi se postaví za práva občanů?

Vedle toho žádám o sdělení Vaší pozice k vládním vyhlášením a jaké konkrétní kroky hodláte v této věci učinit, a kdy. V případě, že nehodláte dělat nic, žádám o vysvětlení nečinnosti.

Očekávám Vaši odpověď.

S pozdravem Š. K.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama