doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.

Kandidát do Senátu – vol. obvod Hradec Králové
  • BPP
  • Hradec Králové
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 0:04:09

Krize dala rodičům nahlédnout do práce škol, říká emeritní děkan Vacek

Krize dala rodičům nahlédnout do práce škol, říká emeritní děkan Vacek

Pavel Vacek, docent pedagogiky a emeritní děkan královéhradecké pedagogické fakulty, míní, že virová anabáze může být v dlouhodobější perspektivě pro české školství užitečná.

 „Nesporná výhoda je, že rodiče více nahlédli do toho, co děti ve škole dělají. Učitelé zase zjistili, že on-line výuka je jako doplněk nebo krizový prostředek výborný nástroj,“ vysvětluje docent Vacek. Ukázaly se ale také limity distanční výuky. “O kontakt tváří v tvář stojí děti i učitelé. Rozhodně neplatí, že po koronakrizi by měla převládat výuka on-line. Budovy škol budeme nadále potřebovat.”


Na vzdělávání doma v době nouzového stavu se zaměřilo hned několik výzkumů. Většina z nich včetně toho, na kterém pracovali odborníci z Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity a Akademie věd, ukázala, že rodiče i učitelé s nasazením velké energie on-line výuku v zásadě zvládli. “Nicméně i z dat, které jsme sbírali v Hradci Králové, vyplynulo, že část rodičů by potřebovala více času. Kritizovali i chybějící zpětnou vazbu od učitelů, zda dětem předávají látku správně a rovněž chaotičnost při zadávání úkolů, kdy jednou přišly e-mailem a jindy třeba přes informační systém školy,“ přibližuje Vacek realitu škol na královéhradecku.


Významnou roli hrálo rodinné zázemí žáků. U těch ze sociálně znevýhodněného prostředí hrozí, že se jejich problémy v důsledku krize ještě prohloubí. “V Česku jsou velké rozdíly mezi školami a vlastně i celými regiony. Největší výzvou pro pokoronavirovou dobu bude, aby se nůžky ještě více nerozevřely. Pokud to jako společnost zvládneme, tak zkušenosti z krize mohou pomoci nejen školství,” uzavírá Vacek.



Text byl publikován na webu Hradeckého Deníku. Aktuální informace na www.pavel-vacek.cz.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama