doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.

Kandidát do Senátu – vol. obvod Hradec Králové
  • BPP
  • Hradec Králové
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2020 23:37:07

Někdy mám pocit, že Benešovku stíhá jedna pohroma za druhou

Někdy mám pocit, že Benešovku stíhá jedna pohroma za druhou

/ROZHOVOR/ Pavel Vacek, emeritní děkan pedagogické fakulty a hradecký zastupitel, byl v poslední době několikrát slyšet v souvislosti s problematikou Moravského Předměstí.

Pane docente, ze všech zastupitelů jste v řešení problémů Moravského Předměstí nejaktivnější. Čím si to vysvětlujete?

Už od osmdesátých let bydlím v paneláku na Benešovce a mám na rozdíl od některých kolegů v zastupitelstvu silnou a jasnou motivaci posouvat na Moravském Předměstí věci k lepšímu. Sám sebe jednoduše „neokecám”. K problematice přistupuji v trojí roli: v pozici opozičního zastupitele, člena komise místní samosprávy a samozřejmě i jako obyvatel lokality.

Pavel Vacek na Benešově třídě v Hradci Králové


Na zastupitelstvu jste se nedávno dostal do ostré výměny s náměstkyni pro majetek Věrou Pourovo (ANO). O co šlo?


Vedení města ze dne na den o čtyřicet procent zdražilo parkování v podzemních garážích na Benešově třídě a to i v těch, do kterých zatéká. Paní náměstkyně mi slíbila, že se situace změní. Během pár dní otočila a dokonce začala tvrdit, že garáže jsou v dobrém stavu. Chodím okolo nich každý den, proto vím, že to není pravda. Vedení města vůbec nešlo o zlepšení parkování, ale o plnění městské pokladny. V případech, kdy garáže padají lidem skoro na hlavu, mi to přijde až nemravné.


Opozice paní náměstkyni často kritizuje i v jiných kauzách týkajících se Moravského Předměstí.


Hned dva návrhy, které paní náměstkyně plánovala předložit zastupitelstvu, vyvolaly velké pozdvižení. Loni se jednalo o rozšíření herny Krijcos do šířky i výšky. Nakonec se nám za pomoci veřejnosti podařilo rozsáhlému rozšíření herny s automaty, která ožebračuje stovky lidí, zabránit. Tématem posledních týdnů je stavba polyfunkčního domu Pilot 1. Ten by ukousl poslední zbytky zelených ploch mezi Médiem a ZŠ Mandysova. Tlak vyústil v jednání s vedením města, které přislíbilo hledat společně s investorem alternativní řešení a to včetně přesunu projektu do jiné lokality. Podobně kauzy se opakují s takřka železnou pravidelnosti. Občas mám pocit, že Moravské Předměstí je zakletá lokalita.


Občany ale samozřejmě nejvíce zajímá léta odkládaná revitalizace Benešovy třídy. Vidíte ji vůbec reálně?


V uplynulých měsících se řešily formality nutné k podání žádosti o územní rozhodnutí. To je společně se stavebním povolením nejdůležitější razítko. Podařilo se nám vyjednat mnohé kompromisy, aby příprava revitalizace mohla pokračovat. Fungovali jsme jako mediátoři mezi vlastníky, SVJ a městem. Až na jednu drobnost, která je doufám na dobré cestě, se vše potřebné podařilo zařídit. Bohužel povolovací proces se potáhne ještě nejméně dva roky a teprve poté bude možné vypsat tendr na stavební firmu, která Benešovu třídu opraví. Musíme se proklestit legislativní džunglí a hlavně celou dobu veřejnosti říkat reálný stav věci. Nesplnitelné sliby ničemu nepomohou. Pozitivní zpráva ovšem je, že už příští rok se bude moci opravit lávka u Kozlovky.


Text byl publikován na webu Hradeckého Deníku. Aktuální informace na www.pavel-vacek.cz.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama