JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2016 21:01:42 - RIA-BRAVO

Zdravím a navazuji na vaši odpověď na dotaz o Janouškovi,

že propustit ho je pouze věcí a odpovědností soudu.Tak se ptám---JAK je soud odpovědný???JAK je odpovědný za špatné rozhodování a klientelismus???Není neobvyklé,že soudy odsoudí a následně po několikátém odvolávání se rozsudek zruší a dotyčný si požádá o odškodné!Ale to platí občané a ne soudci a spol.,kteří odvedli mizernou práci a nejen že za to pobrali plat(za což by dělník nedostal korunu prémií)ale ani to nejsou oni,kdo by platili to odškodné!Tak JAKÁ odpovědnost???Tady platí,že za práci si zodpovídají jen (podle starého rozdělení)dělníci,rolníci a tzv.pracující inteligence už moc ne!!!Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.06.2016 9:19:05 - JUDr. Miroslav Antl
 Ze zákona o soudech a soudcích mj. vyplývá, že soudce je odpovědný za případné kárné provinění, spočívající především v zaviněném porušení jeho povinností nebo v zaviněném chování nebo jednání, kterým naruší důstojnost své funkce nebo ohrozí důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů. Kárná provinění jsou dvojího druhu: zaviněné porušení povinností soudce a zaviněné jednání nebo chování, kterým soudce narušil důstojnost soudcovské funkce nebo důvěru v rozhodování soudů - a projednává je specializovaný kárný senát Nejvyššího správního soudu, přičemž návrh na zahájení kárného řízení může podat prezident republiky, ministr spravedlnosti či předseda soudu vůči soudcům jeho soudu i soudcům soudů nižšího stupně. Podle závažnosti kárného provinění pak lze soudci uložit kárné opatření ve formě důtky, snížení platu až o 30 % na dobu určitou, odvolání z funkce předsedy senátu nebo úplné odvolání z funkce soudce. Soudce coby úřední osoba ve smyslu ustanovení § 127 trestního zákoníku může být i trestně odpovědný mj. za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 TrZ v případě, že vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu, překročí svou pravomoc, nebo nesplní povinnost vyplývající z jeho pravomoci, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch. K takovému příp. trestnímu stíhání soudce je však nutný souhlas prezidenta republiky. Více podrobností ke kárné odpovědnosti soudce, k odpovědnosti za škodu apod. najdete např. na webu: www.epravo.cz.

Také Vás zdravím…!