JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2016 12:20:28 - občan Kostka

Za podporu terorismu 12 let za mřížemi?

Má pelikán se svým návrhem zákona šanci? Podpoříte ho?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2016 21:33:52 - JUDr. Miroslav Antl
 S ohledem na to, co se děje ve světě a zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě, je nepochybné, že by i náš stát měl mít účinnější nástroje pro přísnější a komplexnější trestní postih terorismu, a to už na samém jeho počátku, jako je financování nebo jiná podpora teroristických skupin a rovněž i pro propagaci terorismu. 

Český trestní zákoník aktuálně postihuje terorismus především v rámci skutkové podstaty trestného činu, resp. zločinu, teroristického útoku (v § 311 TrZ). Inkriminovaný vládní návrh obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle níž by se trestného činu dopustil ten, kdo "sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu…", případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci. Za veřejné schvalování terorismu by měl být pachatel skutečně ohrožen trestní sazbou trestu odnětí svobody v rozsahu tří až dvanácti let. Mezi dalšími navrhovanými novými trestnými činy je vedle podpory a propagace terorismu také vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině. Pokud vím, tak novela navrhuje rovněž zpřísnit postih loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

Některé v novele popsané projevy jsou již obsaženy v samostatných skutkových podstatách ve zvláštní části trestního zákoníku (zejména v hlavě desáté, tj. trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných, a v hlavě třinácté) – a novela je tedy „shromažďuje“ do komplexu protiteroristických trestných činů.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR návrh schválila hned v prvním čtení – a tzv. zrychlený proces lze předpokládat i v naší horní parlamentní komoře…

Já osobně s takovým zpřísněním nemám žádný problém – a jsem rád, že se vláda nakonec rozhodla rozdělit uvažovanou novelu do čtyř částí, tedy, že bude ta „protiteroristická část“ oddělena od těch problematičtějších, jako je např. rozšíření stávajících §§ 355 a 356 TrZ, kdy by okruh obětí měl být rozšířen o osoby patřící do skupin „třída, sexuální orientace a pohlavní identita“, s čímž problém mám…