PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.09.2016 15:30:01 - Chlupáč

Operace „Čistý stůl“ nabývá drakonických rozměrů!

Dobrý den, pane doktore
Co říkáte tomu, že poslanci v tichosti schválili dvě novely, které zcela likvidují mimoparlamentní opozici a zejména její financování. Na straně druhé obě novely posilují pozice tradičních parlamentních stran nehorázným způsobem.Víte o tom, že poslanci parlamentu si odhlasovali vznik nového úřadu v Brně, který bude vybaven rozsáhlými pravomocemi. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran se stane de facto obdobou říšského Úřadu pro dohled nad stranami a spolky, který v nacistickém Německu od roku 1934 zlikvidoval prakticky veškerou politickou opozici v zemi uplatněním nových zákonů a pravidel na financování. Český parlament se tím zjevně nechal inspirovat.Komunisté se "jen" zdrželi hlasování,ale ke konci června byli většinou proti tomuto návrhu.Uvádím i zdroj s podrobným vysvětlením souvislostí této novelizace.Co to znamená, a jak "čestné" je to jednání si každý posoudí sám. Děkuji s pozdravem, ing.Petr Koudelka
http://aeronet.cz/news/category/z-domova/

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2016 11:46:31 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  Ten zákon je skutečně klackem na opozici - a zdaleka ne jenom tu mimoparlamentní. Naším jménem to zaznělo mnohokrát. Tomu odpovídal i postup komunistických poslanců po dlouhou dobu, kdy se ty paragrafy rodily. Svůj skutečný cíl si však na čelo samozřejmě nenapsaly. Tváří se jako manuál neposkvrněných, vyrážejících potřít korupci. A ta rakovinou, která českou politiku rozkládá, je mimo vší pochybnost. Kdokoli oponuje normě, prezentované v tomto balení, musí si samozřejmě dávat pozor, aby mu nenasadili psí hlavu, že se má důvod transparentního hospodaření obávat, ne-li snad že nakonec rovnou lobbistou korupčních kmotrů. Nakolik se všem mým kolegům podařilo pokaždé vyhovět oběma nárokům, které to téma klade, aby to vyloučilo i jakékoli nedorozumění, si posuzovat netroufám. Sledovat všechny fáze jednání do detailu bylo nad mé síly. To hlavní však vím s naprostou jistotou - my korupční praktiky do politiky nezatahujeme. Být to jakkoli jinak, právě teď, před krajskými volbami, by nám to už určitě otřískali o nos.