Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.10.2016 22:53:34 - EU-svaz socialistických republik

79 % lidí nevolilo ANO

Dá se hovořit o vítězství ANO ? 21 % lidí je menšina. Výsledek je natolik slabý, že má ANO značně omezený manévrovací prostor k vytvoření koalic. Jak hodnotíe výsledek KSČM ? Co si myslíte o ústupu levice ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2016 2:26:03 - Ing. Jiří Dolejš

S čísly si lze hrát různě. samozřejmě že když většina lidí nejde volit, tak volebního vítěze vlastně volí menšina. Ale hraje se na výsledek. A ten říká že pořadí na prvních třech místech je ANO, ČSSD a KSČM. Jak by se rozhodli statisíce lidí kteří k volbám nešli v případě souboje o Poslaneckou sněmovnu je věcí budoucnosti. Třeba některým do té doby dojde že ANO je pravice, i když o tom z taktických důvodů moc nemluví a vymezuje se vůči bývalé vládní pravici.

Kraje ovládala pravice 8 let, pak přišla dominance oranžové. Nyní lidé uvěřili že v miliardářském šéfovi ANO se skrývá mesiáš, který je spasí. Pikantní na tom je že i když si Babiš hraje na kritika není opozicí, jde o vládní stranu, která kanibalizovala svou vládní souputnici ČSSD. Ale nepochybně získala i nějaké ty protestní hlasy - pro vládní stranu rovněž nezvyklé.  To že upozadila krajní pravici lze možná hodnotit ne až tak kriticky. Hlasy chudších a starších voličů pro ANO lze ale vnímat jako paradox.

Tvorba krajských koalic je samostnatná otázka, ta záleží na mnohém, zejména na vyjednávání regionálních reprezentací. Nikdo nesestaví krajskou vládu sám a ani dvojkoalice ne vždy stačí. takže se musí jednat - buď na vládním půdorysu či na duhovém modelu. varianta všichni proti Babišovi je teoreticky možná, ale v těchto volbách ze sebe také dělal šéf obět spiknutí proti němu. Takže to ponechme vývoji v krajích. Asi to bude v daném manévrovacím prostoru obecně pestřejší než dosud. 

Navzdory těmto výsledků nemyslím, že pojem levice ztrácí smysl a že levicové hodnoty už netáhnou. Ale v atmosféře nedůvěry a paniky je více náročné tyto hodnoty nabízet. A také je i v ČR poměrně narušená tzv. střední vrstva, které se pod tlakem tradiční pravice dříve přimkla k reformní levici (socdem). Rozhodně to není pro levici signál,  aby začala imitovat krajní pravici. To by se zcela vytrhla ze svých kořenů. Víra v mesiáše živená jen nenaplněnými nadějemi vyšumí - pokud je málo času, je třeba tomu pomoci.