PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.10.2016 16:33:16 - pozor na politiky

sucho,potraviny

Dobrý den.Víte,že všechny okolní státy vyplatily Svým zemědělcům už dávno "dotace za sucho" z roku 2015? U nás si všichni myslí,že už je zemědělci dávno mají,ale není tomu tak,nemají! Víte,že evropská komise schválila obchodním řetězcům,že u nás mohou prodávat horší potraviny než u sebe doma?A co tomu říkáte? Asi si myslíte:"Dobře Vám tak,vždyť jste za to všichni bojovali"!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.10.2016 15:40:34 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Evropská unie není žádná kolektivní Matka Tereza. Vládne tu, a to velice krutě, právo silnějšího. A vládne tím víc, čím víc si ti silnější potřebují pomoci na úkor zranitelnějších. Teď například i proto, že Rusko na sankce, uvalené na ně, zareagovalo embargem na potravinářské dovozy z EU. Klíčové korporace západoevropského agrobyznysu to řeší tím, že si u svých vlád i EU vydobyly ještě masivnější dotace na vývoz potravin k nám i do dalších východoevropských zemí. Už proto je mohou prodávat za nižší ceny, než činí například české výrobní náklady. A aby si přišly na co možná vysoké marže, valí k nám navíc i potraviny o nižších jakostních parametrech, než by prodali doma. Brusel jim tu praxi velkoryse světí. Mému názoru na EU to skutečně dává za pravdu ještě víc. Lidem, kteří skočili na špek žvanilům z listopadu 89, se však kvůli tomu posmívat nebudu.