PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.12.2016 23:23:48 - hruska

Ukrajina doplnění 2

Vážený pane místopředsedo děkuji za odpověď, fašismus je sice zlo, s tím nepolemizuji, ale pokud to vztahujeme k SSSR, ten nebyl jen nějaká nevinná oběť hitlerovské agrese, ale má podíl na spoluvině za rozpoutání IIWW, proto nelze jen tak na jednu stranu glorifikovat SSSR za vítězství proti Hitlerovi a naprosto odsoudit ty, kteří byli často k fašismu a spolupráci s Hitlerem donuceni z nouze, páč jim jinak nic nezbývalo, jako třeba zmínění Banderovci, nebo Vlasovci. Stačí třeba posoudit případ maršála Mannerheima, taky spolupracoval s Hitlerem, odmítl smlouvu s SSSR a způsobil smrt odhadem milionu Rudoarmějců, přesto ho nelze odsoudit, protože kdovíjak by to dopadlo stovky nebo tisíce Finů by asi neunikly stalinově pomstě, protože ten nepromíjel svým protivníkům nic.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.01.2017 23:11:05 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Nevinnou obětí hitlerovské agrese nebyly především vykukové "appeasementu", tetelící se na to, že za ně špinavou práci udělá Hitler a jeho hrdlořezové. Podobně jako tehdejší Polsko, jehož polofašistická garnitura si brousila zuby na to, že potáhne s wehrmachtem na východ a pak se nestačila divit. Bylo Finsko Hitlerovým spojencem? Dalo jasně najevo, že mu k útoku na SSSR poskytne i své území? Co bylo větší hrozbou? Ho Či Min půl světa od amerických břehů nebo Hitler pár kilometrů od Leningradu? Asi tušíte, co Vám tím chci říci. Názor na Stalina si mějte podle libosti. I kdyby ale byla pravda úplně vše, co je dnes v módě o něm vykládat - jako že skutečnost je nepoměrně strukturovanější - alibi spojit se s Hitlerem to nikomu nedává. Mannerheima mimochodem vyňal z okruhu těch, kdo byli potrestáni za účast na nacistické agresi a zločinech, právě Stalin.