Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.01.2017 10:54:15 - zum-zumi

Jak se vlastně ODS staví k novému úřadu, který má potírat propagandu a nepravdu?

1. Myslíte, že lidé, co o tom, co je pravda a co ne rozhodují, jsou k tomu kompetentní? Na základě čeho?
2. Když narazí na nějaké dezinformace nebo propagandu, jak zakročí? Zakáží stránky nebo je nějak označí? Jak to poznám jako uživatel internetu?
3. Fungujete stejný nebo podobný úřad i jinde? Kde?

Děkuji za možnou odpověď. Zumi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2017 23:11:47 - Mgr. Jana Černochová
Dobrý den,

tento úřad považuji za nadbytečný a celý poprask ohledně jeho vzniku za poněkud přehnaný. Domnívám se, že bez ohledu na činnost Centra pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám budou lidé věřit informacím, kterým věřit chtějí, a číst zdroje, které jsou blízké jejich postojům. Několik úředníků z ministerstva vnitra na tom opravdu nic nezmění. Proto se domnívám, že není ani třeba žádných hysterických reakcí.

Tato instituce nemá žádnou pravomoc cenzurovat internet, blokovat nějaké stránky nebo je označovat. Jeho činnost spočívá ve zveřejňování stanovisek uvádějících na pravou míru některé dezinformace, a to prostřednictvím vlastních komunikačních kanálů (web MV, sociální sítě atd.). Pokud se tedy ve veřejném prostoru objeví informace, kterou pracovníci CTHH vyhodnotí jako dezinformaci ohrožující vnitřní bezpečnost, zveřejní své vlastní stanovisko varující veřejnost před daným zdrojem.

Pokud vím, podobné instituce ve světě fungují, například na úrovni Evropské unie, která sama ve svých dokumentech členským státům vznik obdobných úřadů doporučovala. Jak jsem ale již uvedla, nepřikládám tomuto centru větší význam a domnívám se, že hybridním hrozbám je třeba čelit prostřednictvím zcela jiných nástrojů, které má mít v kompetenci např. Národní bezpečnostní úřad.


Jana Černochová