Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2017 14:30:57 - Petr Kuře

Americká imigrační politika

Nemyslíte, že je od USA pokrytecké válčit na blízkém východě ale zříci se následků za své činy? Myslím tím dnešní spekulace o tom, že Trump odmítá v USA přijímat jakékoliv imigranty. To jako že je máme přijímat pouze my? Nebo nikdo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2017 16:07:30 - Mgr. Jana Černochová

Dobrý den,

nemyslím si, že by bylo možné takto jednoduše tuto otázku formulovat. Faktorů ovlivňujících migraci je celá řada, ať už jsou to válečné konflikty nebo ekonomické důvody, pronásledování menšin, náboženské nepokoje atd. Dále pokud jde o současné konflikty na Blízkém Východě, pak nelze tvrdit, že Spojené státy jsou jejich (jediným) viníkem. Pokud mají svůj díl viny, pak spočívá zejména v nečinnosti – a to například v boji s tzv. Islámským státem, proti kterému mělo být zasáhnuto daleko razantněji.

K otázce, kdo by měl přijímat uprchlíky lze říct tolik, že o zastavení živelné imigrační vlny by měly usilovat všechny státy, nikoliv pouze USA. Nechci tím říct, že bychom lidem, kteří utíkají před ohrožením života, neměli pomáhat vůbec, nicméně měli bychom usilovat především o stabilizaci daných regionů a o pomoc lidem přímo v místech jejich ohrožení nebo v jejich blízkosti. Je zjevné, že důsledkem otevřených hranic je nárůst masové nelegální imigrace, která se stane dřív nebo později nezvladatelnou.

Kroku prezidenta Trumpa tedy rozumím a nedomnívám se, že by byl mířen například proti evropským zemím. Zároveň je třeba říct, že není ničím jiným, než naplněním jeho předvolebních slibů, a že se jedná o opatření, které je dočasné. Pokud jde o jeho důsledky, tak nepředpokládám, že by se tím zhoršila situace na evropských hranicích, kterou je tak jako tak třeba řešit. A která je na odpovědnosti evropských politiků.


Jana Černochová