Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2017 12:26:41 - Beni

obrana

Dobrý den. V důsledku toho, jak se nový americký prezident o NATO, jak se chce sbližovat s VB, která vystoupí z EU. Nebylo opravdu dobré si zajistit obranu ještě jinak? Opět se teď mluví o zřízení evropské armády. Převažuje podle vás a pro vás argumenty pro nebo proti? Můžete svou odpověď zdůvodnit? A jste vůbec pro posílení výdajů na naši obranu? Neshledanou. Ben

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2017 15:26:42 - Mgr. Jana Černochová

Dobrý den,

navýšení výdajů na obranu, v souladu s našimi aliančními závazky, které činí 2 % HDP, je jednoznačně dlouhodobou prioritou ODS. Považujeme proto za nepřijatelné, že vláda není schopna plnit ani svůj vlastní cíl navýšit tyto výdaje do roku 2020 na 1,4 % HDP, k čemuž se v roce 2014 zavázala. Zároveň považujeme za nepřijatelné, že současné vedení ministerstva obrany v čele s ministrem Stropnickým fatálně selhává ve schopnosti efektivně investovat a realizovat strategické obranné zakázky, které jsou pro modernizaci armády nezbytné. Ministr Stropnický dvakrát odmítl navýšení rozpočtu jeho rezortu, které bylo navrženo v rámci schvalování státního rozpočtu na loňský a letošní rok v Poslanecké sněmovně. Vláda zkrátka v oblasti obrany projevuje zásadní neschopnost a prohlubuje její vnitřní deficit, a to za podmínek, které jsou pro rozvoj armády takřka ideální – je dostatek peněz, nad navyšováním obranných výdajů panuje shoda napříč politickým spektrem a existují pro ně relevantní důvody. To se musí změnit.

Pokud jde o vytvoření společné evropské armády nebo jiných alternativních obranných organizací, nedomnívám se, že by takové měly být budovány. Jsem zastáncem názoru, že NATO v současné době alternativu nemá a že takové aktivity by byly na úkor efektivity kolektivní obrany. Jednání ministrů obrany NATO, které se odehrálo před několika dny, jasně potvrdilo, že Spojené státy nechtějí oslabovat Severoatlantickou alianci. Jejich cílem je pouze donutit ostatní členy, aby se na společné obraně podílely plnohodnotným způsobem a aby se pouze nevezly jako černí pasažéři. To považuji za legitimní požadavek. Je zkrátka zjevné, že všichni musí dostát svým závazkům. To je podmínka, kterou bychom museli splňovat i v jakékoliv jiné organizaci. Budování evropské armády by bylo zbytečným tříštěním sil, které si Západ v současnosti nemůže dovolit. Spolupráce v rámci NATO nám nebrání v tom, aby spolu armády evropských zemí cvičily nebo vytvářely určitá bojová uskupení, ale velení by mělo zůstat pod jednotným aliančním zastřešením, které má stále své opodstatnění.

Jana Černochová