PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2017 23:34:13 - šumák

Levicové či levičářské?

Pane Skálo, trápí mě tato otázka: pro mnohé lidi je dnešní levice nevolitelná, protože se zaobírá už celá leta pseudoproblémy typu postavení gayů, řeší se práva menšin, zvířat, a nehledí se na prospěch většiny. Jak má třeba dělník volit někde v Evropě komunisty či socialisty, když tyto strany pracují ve prospěch příživníků? Jak se má obyčejný člověk v tomhle galimatyáši vyznat? Nakonec se mu začne zdát, že ten kapitalista to s ním myslí líp a zvolí ho. Kdy se konečně KSČM nahlas, srozumitelně a jasně distancuje od podobných pseudo-či neo- marxistů, od toho, co si pro sebe nazývám levičářstvím? Počítám, že volební kampaň by byla ideálním časem. Zdravím Vás a vážím si Vás, Pavla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2017 0:09:40 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Hezký den, paní Pavlo, a díky za Vaše sympatie! Na to, že nemalá část evropské levice se nechala zatlačit do obhajoby práv menšin, nastolovaných nejen  na úkor mnohem důležitějších zájmů velké většiny, ale nezřídka vlastně i proti nim, opakovaně a velmi kriticky upozorňuji i já sám. Některé dokonce - máte bohužel pravdu - straní spíš příživníkům než obyčejným lidem a ti z toho pak mají galimatyáš. Je to pohodlnější - a na první pohled dokonce i "modernější". Pro levici je to však pozvánka do politické nicoty. My sami si na to musíme dát tím větší pozor, že témata, s nimiž jsme léta přicházeli právě jen my, si teď přikrádají i strany a hnutí, které plebejský zájem jaktěživ nehájily a nic na ten způsob nemají samozřejmě v plánu ani teď. O pojetí letošní volební kampaně vedeme živou debatu. Já osobně považuji za klíčové kritérium to, abychom lidem nepřipadli měkčí a krotší, než kdokoli z vlivnější politické konkurence. A snažím se jít i osobním příkladem, kde to jen jde. To, že mne za to kdejaký mediální tlučhuba nešetří a cejchuje coby "lídra ultrakonzervativního křídla", mne rozházet nedokáže. I díky reakcím lidí jako jste Vy. Ještě jednou upřímné díky!