Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2012 10:40:34 - Loyza De Conteyner

Slabá místa kauzy Rath ?

http://www.blisty.cz/art/63535.html.........Co na to říkáte?A na názor pana profesora Pavlíčka ohledně Rátha?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2012 13:24:57 - Ing. Jiří Dolejš

Autor článku tím, že líčí průběh uzavřeného jednání mandátového a imunitního výboru (MIV) je v mnohém nepřesný protože má zřejmě informace z druhé ruky. Ani já nemám v úmyslu probírat podstatné detaily z uzavřeného jednání. Jedno je ale jasné - neplatí že MIV pouze schálil postup předsedkyně sněmovny ve věci zadržení Davida Ratha, naopak platí že už nerozhodl  konečně o stíhání, to skutečně musí udělat teprve sněmovna.

Závěr MIV je především takový, že konstatuje splnění podmínek pro trestní stíhání, na základě toho bude po 5. červnu o věci také sněmovna jednat. To, že David Rath byl obviněn a vzat do vazby ještě před tímto rozhodnutím je jiná věc. Může být věcí obhajoby, jestli napadne tyto procesní excesy, respektive úkony trestního řízení provedené ještě před rozhodnutím sněmovny.

Naší úlohou je projednat zda postup orgánů v trestním řízení nebyl ingerencí do tvorby politiky a do práv a mandátu poslance, tedy zda se nejedná o pouhé politiciky účelové kroky. AS celá kauza je trestně právně tak závažná že MIV rozhhodl jak rozhodl a to jednomyslně. Ostatně obviněný Rath se rozhodl m.j. pro ústavní stížnost. Zastavit vyšetřování této kauzy by ale bylo nepochybně špatné.