JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.05.2012 21:39:18 - OtakarT

Soudy v pochybnostech musí rozhodnout o zproštění obviněného

Pane senátore, V Pl jsem četl rozhovor s paní Věrou Jourovou. Jak je možné, že je někdo odsouzen za něco, co nespáchal? A co je nejhorší nedávno jsem viděl reportáž, že chyba soudců nemusí být ani úmyslná. Kolikrát špatně vyhodnotí důkazy nebo jsou špatně pochopeny. Jeden muž například byl obviněn ze znásilnění a brutální vraždy, byl odsouzen, přitom ležel soudu celou dobu před očima důkaz, který jeho vinu vyvracel na základě tuším DNA ze sekretu, jenž byl nalezen na kalhotkách dívky. Co na to říkáte? A když jste působil jako státní zástupce, byl jste si vědom toho, že by jste někoho též špatně odhadnul nebo dokonce ,,odsoudil“?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2012 11:56:05 - JUDr. Miroslav Antl
Já nejsem schopen se vyjadřovat k případům jiných orgánů činných v trestním řízení. Obecně mohu říci, že by k tomu docházet nemělo – a že soudy v pochybnostech musí rozhodnout o zproštění obviněného. Ostatně na každého obviněného je nutno pohlížet jako na nevinného, dokud není pravomocně odsouzen (= zásada presumpce neviny v § 2 odst. 2 trestního řádu), na což občas zapomínáme. Případ, který zmiňujete, neznám – a bez znalosti spisu se nikdy konkrétně nevyjadřuji. Pokud někdo přehlédl tak zásadní důkaz jako je DNA, pak je to na pováženou. Já osobně jsem vždycky ve „svých“ případech velice pečlivě přezkoumával shromažďované důkazy, ostatně u opatřování těch nejdůležitějších jsem osobně byl = jezdil jsem na ohledání místa činu, zúčastnil se ohledání mrtvého těla, následně i soudní pitvy, byl jsem u výslechů obviněných a důležitých svědků (často jsem je sám vyslýchal). V žádném případě si nejsem vědom toho, že bych přispěl ke špatnému výsledku přípravného řízení či se podílel na „špatném odsouzení“. Pokud se zajímáte o některé mé případy, ale i o činnost státního zástupce, podívejte se na mé webové stránky: www.miroslavantl.cz, kde mj. najdete knihu „Gaunery nemám rád“, ale i další „krimi příběhy“ z mé praxe…

Zdravím Vás, pane Otakare! Miroslav Antl (senátor)