PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2017 12:32:02 - fumarola

Pane Skála,

určitě víte, že celým světem vládne kapitál. Jak chcete přemoci sílu peněz? Podle mě se to nedá. Žádná protiváha momentálně proti kapitalismu neexistuje. Předem díky za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.03.2017 19:10:13 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Dnešní "protiváha" na to skutečně nedosáhne. To ovšem neznamená, že "se to nedá". Problémů, jejichž zvládnutí už v silách kapitalismu prostě není, i kdyby se v panstvu probudilo svědomí, přibývá. Rychle rostou a splétají se do stále riskantnějšího mišmaše. Plodí skandální nespravedlnost. Hrozí humanitárními pohromami už zdaleka nejen za humny "zlaté miliardy". Dosáhnout jejich průchodného, trvale udržitelného řešení je v zájmu drtivé většiny. Samo nám do klína nespadne. Právě dnešní mapa zájmů je však rozhodujícím předpokladem toho, že cesta za horizont kapitalismu není sektářskou fantasmagorií. Jak změnit akutní potřebu ve skutečnost, je však na jinou debatu.