PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2017 19:47:11 - jeho nejtemnejsi temnosti

vážený pane místopředsedo 2

Děkuji za odpověď. V Rusku vždy vládlo samoděržaví a vždy bude to přece ví každý, kdo v tom prostoru byl. Jako historik zřejmě znáte výrok TGM, že Stalin odstranil cara, ale neodstranil samoděržaví a to se zřejmě nezmění nikdy. No že je Rusko slabší než státy NATO neznamená že by hned NATO přišlo na pomoc. V Pobaltí v době anexe Krymu byla ta situace taková dost nestabilní, kdyby tamější vlády dost rozhodně nezakročily proti místním proruským aktivistům, jestli by se Putin přece jenom nepokusil tam poslat nějakou tu osvobozovací protifašistickou jednotku a zkusit aspoň zabrat Narvu a okolí, je známo že když působil na magistrátu Petrohradu tak tohle navrhoval. Přece jenom kvůli Estoncům se NATO určitě nepřetrhne, rozhodně proti nim nebudou riskovat atomovou válku a Moskvě by se hodilo kdyby mohli postrašit trochu Finsko a Švédsko a Gruzii od jejich námluv s NATO. Pokud tedy považujete eurokomunismus a stalinismus za mrtvý, proč se vůbec upíráte k Rusku, však tam komunismus není.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.03.2017 19:12:17 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Říkáte samoděržaví? A čím jiným, než samoděržavím velkých prachů, vydolovaných z cizích mozků a rukou, je dnešní politická moc? NATO se kvůli Estoncům - a zdaleka nejen kvůli nim - přetrhne zhruba jako Chamberlain s Daladierem kvůli Československu. V tom s Vámi vřele souhlasím. Zato ty bubáky z Putina, co by rád okupoval Evropu, jsou - promiňte mi tu otevřenost - k smíchu. Můj vztah k Rusku není vůbec černobílý. Spoušť spáchaná zlodějskými oligarchy se mi hnusí. Včetně všech jejích následků, svazujících zemi ruce dodnes. Jako krotitel arogance moci, v níž si libuje Velký brácha a jeho poskoci, však Rusko hraje záslužnou roli. Je i v našem národním