Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2012 13:31:22 - Božena G.

Vůbec nejde o dělení na černé a bílé

Četla jsem váš článek, kde máte na konci uvedeno, že chcete bojovat proti všem formám diskriminace a intolerance včetně rasismu a neofašismu. Mohu se zeptat jak? Podle mě je to beznadějné a je jen otázka času, než se bílí opravdu naštvou

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2012 0:37:16 - Ing. Jiří Dolejš

Z různých příčin a také na různé věci je dnes naštvaných víc jak 4/5 lidí.  Ale nemluvil bych ani o naštvaných bílích ani o naštvaných černých - etnická příslušnost určitě není tím co by mělo lidi štvát a naštvanost kohokoliv sama není řešením. S fanatikem je každá řeč marná a každého takového agresivně rozhukákaného gauleitera a bojovníka za čisté bílé čechy  s pomocí "Endlösung" musí společnost vykázat do příslušných mezí.

Chápu ale že jsou i tisíce lidí, kteří jen v naštvanosti podléhají atmosféře a pokud se uchylují k nadávkách na Romy jako k hromosvodu blbé nálady. Nejsou to přesvědčení rasisté, je třeba jim tedy vysvětlova že příčina je jinde a že agrese není cesta. "Nepřizpůsobiví" jsou přeci čím dál více i češi. V debatách o sociální exkluzi nelze zužovat problém na Romy, ale pravdou je že tam kde dochází ke ghetoizaci, je problém vážnější. Řešením není ale plánování odsunů  či selektivní represe a omezování občanských práv.

Přitom lze upozornit debatéry, že
a) nejde o to aby romové měli nezasloužené výhody a nebyl za lumprány trestáni b) že tvrdost vůči parazitismu "nepřizpůsobivých" může směřovat i na ně a že je používána i proti nevinným c) že je třeba  rozličovat individuální vinu - prncip koletivní viny spojený s presumpcí viny rozkládá řád, d) romům nepomáhají ani bílí spekulanti např. s bydlením či s půjčkami ani  samoúčelný černý etnobyznys.
Romové jsou prostě první obětí sociálního konfliktu a to z historických příčin - jejich adaptace na tvrdost dnešního režimu je neadekvátní, ale vypěstovaná po staletí rasových perzekucí. Zlomit jejich často špatné vzorce chování může dlouhodobě jedině vzdělání a rozpuštění ghet, tohle sam silně pauperizovaní Romové nedokáží. Za součinnosti obou stran  může platit heslo "černí- bílí, spojme síly" - bude-li více práce a méně zoivty bude to i snazší postupně zvládat..