PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2017 15:21:50 - Fleischer

Plakát

Kdo vymyslel ten nápad s vaším plakátem na první máje? Málo kdo z KSČM se k tomu chce také vyjádřit. Proč? Nemyslíte, že tím si podrážíte autoritu? Vždyť chybovat může každý, ale házet pak vinu na jiné - ve vašem případě umělce je podle mě pokrytectví.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.04.2017 23:12:24 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Je-li řeč o pozvánce na prvomájovou akci v Brně, podle mých informací je to následovně: Naši lidé si vyžádali standardní "playlist" od skupiny, kterou si pozvali jako hudební součást aranžmá. Ten obsahoval repertoár, který se pak objevil i na pozvánce. V dobré víře, že jaké skladby a od kterých skupin a interpretů může daná kapela veřejně hrát, má s danými skupinami a interprety  "ošetřeno" tak, by to nemohlo vyvolat sebemenší právní spor. Naši lidé tomu navíc logicky rozuměli tak, že skladby daných skupin a interpretů jsou běžnou náplní produkce, s níž ona kapela vystupuje rutinně, a ne snad až specificky na prvomájové akci v Brně. To, že skupiny méně známé hrají skladby z repertoáru věhlasnějších kapel a zpěváků, je docela častá podívaná, nad níž se nikdo nepozastavuje, natož aby z ní vyvozoval podání k soudu, žádosti o odškodnění atd. atp. Pro věhlasnější skupiny a interprety je to koneckonců i forma bezplatné reklamy. Opak by platil pouze v případě, že by ten, kdo skladby jiných reprodukuje, je podával v nepřijatelně špatné kvalitě.  Pokud by to byl případ kapely, jež měla hrát na prvomájových oslavách v Brně, dotčení by si nepochybně ohradili už mnohem dřív.

Tady však nejde o muziku, ale o politiku. Příště budou jistě opatrnější i naši kolegové v Brně. A až by zvali na veřejnou akci jakoukoli hudební skupinu, napřed si právní nezranitelnost jejího převzatého repertoáru ověří i samostatně, a nikoli jen na základě "playlistu", který jim bude touto skupinou předložen. Brněnská pozvánka neříkala, že snad kterýkoli z uvedených hudebníků podporoval KSČM. Reprodukovala údaje z obdrženého "plaliystu". V poloze holého oznámení, prostého jakýchkoli politických intepretací. Jen co však už to vyvolalo reakce, jež naše kolegy v Brně nemile zaskočily, pozvánka byla neprodleně stažena a provázena tiskovou zprávou, jíž se MěV KSČM za vzniklé nedopatření omluvil a dal na srozuměnou, že bude adekvátně změněno i aranžmá prvomájové akce. Předseda brněnských komunistů navíc, pokud vím, adresoval omluvný dopis i právním zástupcům dotčených skupin a interpretů.

Tolik je o celé kauze známo mně osobně. Jde-li v ní o cokoli jiného, co mi snad - vyloučit to samozřejmě nemohu - uniklo, jsem připraven se s tím seznámit. V tom, co mi známo je, nespatřuji sebemenší pokrytectví. Míněno na straně těch, komu se připisuje.