PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.04.2017 15:40:18 - J.Stamberk

Kdo za to může?

vypůjčím si citaci z článku Kálese: Píše se rok 1924 a Československo je 10. nejbohatší zemí na světě. Patřili jsme mezi průmyslově nejvyspělejší země, byli jsme výkonnostně zemí srovnatelnou se Švédskem. Za námi bylo i Nizozemí nebo Německo. Konec citace. Když nad tím přemýšlím, pak přišla druhá světová a pak na téměř 50 let komunisté! To nešlo nás za tu dobu vrátit zpět na světovou špičku? Nyní sice kritizujete vládu, ale nemyslíte, že komunisté svou šanci už promarnili?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.05.2017 17:15:34 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  Právě jste zreprodukoval jednu z idylek. Jak moc se těší jisté oblibě, tím slabší oporu má ve faktech. Celá mozaika, která ji vyvrací, by byla na spoustu odstavců. Snad se neurazíte, budu-li stručnější. Za socialismu jsme ve světovém žebříčku zaujímali v zásadě tutéž pozici, jako před Mnichovem. Přestože mezi tím vznikly další státy. A země figurující před námi se - na rozdíl od nás - nemusely bránit přesilovce "studené války". My jí navíc čelili ve spojeneckém svazku, jehož většina ostatních členů do něj vstupovala podstatně méně rozvinutých. A po II. světové válce, která velmoc naší aliance zplundrovala neuvěřitelně krutě. Před Německem nebo Švédskem jsme nebyli ani za "první republiky". Přečtěte si třeba jen statistiky vybavenosti domácností i podnikatelských subjektů automobily a řadou dalších artiklů. Propad ve světovém žebříčku nastal až po listopadu 89, a to o celé desítky míst. Zatímco například syntéza Prognostického ústavu ČSAV z konce 80. let - tedy dílko pánů Komárka, Klause, Dlouhého et cetera - dokládala konkrétními daty, že náš ekonomický výkon je v řádu Itálie či Velké Británie a některých dalších západoevropských zemí. Přečtěte si i prvé analýzy naší ekonomiky, které na prahu 90. let prováděl MMF. Facts are a stubborn thing, praví prastaré anglické přísloví. Mám pro Vás špatnou zprávu: Kapitalismus už lepší nebude. Poté, co už nemá kam expandovat, ho čeká jen další degenerace. Sezóna těch, pro koho není "koncem dějin", je na obzoru.