JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2012 8:24:32 - žluťásek

Jsem přesvědčen, že ČR nepotřebuje čtyřstupňové státní zastupitelství

Dočetl jsem se, že ministr Pospíšil uvažuje o zrušení vrchního státního zastupitelství. Co si o tom myslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2012 9:08:37 - JUDr. Miroslav Antl
 O zrušení vrchních státních zastupitelství se diskutuje delší dobu, a to zejména uvnitř státního zastupitelství. V současné době je „zaparkován“ ve vládě zásadní nový zákon o státním zastupitelství, resp. jeho věcný záměr, který předložil pan ministr spravedlnosti koncem ledna 2012 k připomínkovému řízení. Tento návrh má posílit hlavně nezávislost státních zástupců a zlepšit vyšetřování korupčních a hospodářských kauz. Mimo jiné již nepočítá s existencí Vrchního státního zastupitelství v Praze a VSZ v Olomouci. Namísto nich by měl vzniknout speciálním tým státních zástupců, kteří budou zaměřeni na potírání korupce a závažné kriminality. Již diskuze v rámci připomínkového řízení a zejména mimo něj napovídá, že nový modernější a nepochybně velice potřebný zákon to vůbec nebude mít lehké, když proti němu vystupují nejen opoziční poslanci, ale i lidé z politické strany pana ministra… Já osobně na takový zákon čekám netrpělivě, když jsem přesvědčen, že jej potřebují ke své práci nejen státní zástupci (a v návaznosti na ně i policisté, resp. policejní orgány), ale celá naše společnost. Těch důvodů by bylo více, ale budu se držet Vašeho dotazu.
Jsem přesvědčen, že Česká republika nepotřebuje čtyřstupňové státní zastupitelství - a že zrušení VSZ by mj. aktuálně prospělo ke snad definitivnímu vyřešení tíživé a komplikované situace zejména na Vrchním státním zastupitelství v Praze, ale i jinde. Mně připadají až nesmyslné proklamace o boji proti korupci, když není vyřešena situace na tom „protikorupčně nejdůležitějším“ článku v soustavě orgánů činných v trestním řízení, kdy státní zástupce musí být garantem úspěšného přípravného řízení – a v dalším boji pokračovat v řízení před soudem jako veřejný žalobce. K tomu je nezbytně nutné (až akutní) zřízení speciálního útvaru na potírání korupce a hospodářské kriminality. Samozřejmě je pak logické i rušení vrchních soudů, což mj. naráží i na nutnou změnu ústavy. V tuto chvíli by náš stát měl velmi spěchat na přijetí nového zákona o státním zastupitelství. Obávám se však, že se legislativní proces zastaví hned začátku, byť nepochybuji o tom, že Ministerstvo spravedlnosti ČR má připraveno i tzv. paragrafované znění. Připomínám, že předložení věcného záměru zákona o státním zastupitelství je v souladu s programovým prohlášením vlády, podle něhož „…Vláda se rovněž zaměří na postavení státního zastupitelství, provede změny příslušných předpisů tak, aby posílila jeho nezávislost a odpovědnost za výkon svěřené pravomoci. Dojde ke změně způsobu jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, a to uzákoněním výkonu funkce na dobu určitou, ke změně způsobu dohledové pravomoci nadřízených, změně způsobu a formy ukládání závazných pokynů a v neposlední řadě rovněž změně způsobu přidělování případů.“

Takže uvidíme, jak se zachová česká vláda – a poté poslanci při projednávání příp. návrhu zákona…

Miroslav Antl (senátor)