PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.04.2017 9:59:10 - -Che-

Dotaz

Hezký den přeji , pane doktore. Mám dotaz, neberte to jako popichování, vážně mě to zajímá a vy o tom něco musíte vědě. Kdysi jste mně odpovídal na dotaz a psal , že jste marxista. Trochu jsem to studoval na technice, marxismus - leninismus byl povinný. Ted narážím na jednu věc. Komunismu položili teoretický základ Karel Marx a Bedřich Engels. V některých svých pracích se netají svou nenávistí vůči slovanům a zvlášt rusům. Nakonec právě tyto národy jejich vizi převzaly a samozřejmě přizpůsobily. Nebyl to ze strany Marxe a Engelse záměrný tah na Rusko? Děkuji za odpověd a držím Vám palce! František

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.05.2017 17:18:01 - PhDr. Josef Skála, CSc.
U Marxe i Engelse toho na adresu nás, Slovanů, najdete mnohem víc. Kritické poznámky jsou hlavně z doby kolem roku 1848. Většina slovanských politických reprezentací tehdy skutečně zaujala mnohem konzervativnější pozice, než němečtí liberálové, natož jejich radikální křídlo. Císařským trůnům to tak opravdu v mnohém usnadnili. Němečtí liberálové - třeba však otevřeně přiznat - se zase leckdy zachovali až "zu viel" nacionalisticky. Marx ovšem také studoval například i ruskou občinu. Aby mohl číst ruské statistiky i jiné zdroje, naučil se pasivně rusky, prý docela  obstojně. A na tomto základě dával Rusku naopak šanci západní země předběhnout. Samozřejmě jen za určité konstelace, jejímž vysvětlováním to zdržovat nebudu, další běh dějin však přinesl právě je. Říkejte tomu třeba "záměrný tah na Rusko". Pro mne šlo o prozíravou úvahu geniálního mozku. Za palce, které mi držíte, upřímné díky!