PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.07.2017 3:01:46 - Petr s Moravy

Pár otázek

Dobrý den,

viděl jsem vaše vystoupení na ČT24 kde jste měl představit program vaší strany do voleb. Paní redaktorka vám ovšem celou dobu skákala do řeči a tahala do všeho historii starou desítky let. Je dobře, že jste to zvládl se ctí. Nemyslíte ovšem, že zaujatost a viditelná agresivita Česká televize právě vůči KSČM překročila únosnou hranici? Jejímu propagandistickému zpravodajství dnes už věří málokdo a nejhorší je, že si ji platíme z našich daní. Dá se to vůbec napravit?
V Praze kandidujete ze třetího místa, takže máte reálnou šanci dostat se do sněmovny. Které oblasti byste se vy osobně chtěl ve sněmovně nejvíce věnovat a proč?
Na závěr bych se vás rád zeptal, jaké hlavní kroky by KSČM udělala jako první, kdyby se časem teoreticky dostala do vlády, aby napravila současný všeobecný rozvrat naší země ať už v oblasti sociální, zaměstnanosti v době nastupující robotizace a jak si vy sám představujete moderní socialismus?
Děkuji za vaše odpovědi Petr

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2017 17:31:18 - PhDr. Josef Skála, CSc.

ČT je v přístupu k různým stranám a hnutím skutečně vrchovatě tendenční. To samé platí i o přístupu k různým lidem z té samé strany. Mne osobně nešetří ani náhodou. Před volbami si dá jistě záležet, aby mne zvala co možná málo - a před váhavějšími voliči tak "zneviditelnila", ne-li opředla i epitety "ultrakonzervativního" týpka (jakkoli směšně to zní každému, kdo myslí vlastní hlavou).

Do vlády bychom se už po těchto volbách dostali asi jen za příliš nepřijatelnou cenu. Může snad strana našeho typu nést odpovědnost i za politiku, diktovanou NATO? My teď musíme posílit svůj opoziční potenciál. A ten závisí i na mimoparlamentní práci a vlivu. Fakt, že se to nerovná možnosti přijímat exekutivní rozhodnutí, si leckdo omylem vysvětluje tak, že nezbývá než jen poníženě glosovat lejstra, padající z vládních stolů. Systémová opozice však - nechce-li lidem splynout v cizím stínu - musí umět prosazovat skutečná východiska. A ta leží jen směrem za horizont dnešních poměrů. Oč víc to dokáže tak, aby pro to získala masové sympatie a podporu, tím dál věci dostane už na hřišti dnešní ekonomické a politické moci.

Moderní socialismus je řešením problémů dnešního, a ne včerejšího světa. A tedy i například toho, nač se tážete - jak zajistit důstojnou práci a odměnu všem, kdo pracovat mohou, chtějí a měli by, i za situace, kdy stále víc dřívějších pracovních míst nahradí roboty. Na rozdíl od poválečné křižovatky, kdy jsme museli čelit studené válce druhé strany, tak nejenže nebude třeba najít statisíce nových ruku do dolů, hutí, kováren a strojíren (a to často i z řad kdejakých holičů a prťáků), ale naopak co možná využít i potenciálu soukromé iniciativy, která uspokojí reálné potřeby lidí, aniž by byla dynamitem pod základy sociálně spravedlivé společnosti. To hlavní, co rozhodne o dopadu "Revoluce 4.0" v našich podmínkách, však spočívá v jiné výzvě - buď se jí postavíme čelem celou vahou státní moci, její propracované hospodářské strategie a koordinované politiky, anebo k nám vstoupí zase jen prostřednictvím podniků v cizím vlastnictví - a nás to do kolen kolonie srazí ještě víc.