JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.07.2012 15:24:38 - masa

Vnímám to velice negativně, a způsob odvolání jako „partyzánštinu“…

Jak vnímáte odvolání ministra Pospíšila? Mnoho jeho kroků zejména v oblasti státního zastupitelství jste schvaloval. A koho byste nyní rád viděl na jeho místě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2012 9:14:47 - JUDr. Miroslav Antl
 Vnímám to velice negativně, respektive jako skandální…! A způsob odvolání jako „partyzánštinu“… Jde samozřejmě jen o státní zastupitelství – a strach politiků z možného trestního postihu – a možná i z kriminálu. Státní zástupci jako garanti přípravného řízení trestního se pod vedením nového nejvyššího státního zástupce pana JUDr. Pavla Zemana a jeho I. náměstka pana JUDr. Igora Stříže začali aktivizovat, policisté se probudili – a to vše samozřejmě vadí všem, kteří mají špatné svědomí. Stačí sledovat jejich podrážděné až hysterické reakce a nevybíravé verbální útoky na policejní orgány (viz pan Ing. Miroslav Kalousek aj.). Paní JUDr. Lenka Bradáčová dlouhodobě vadí skupině lidí v ODS, ale i VV. Ti by na místě VSZ v Praze viděli radši Libora Grygárka či jemu podobného „politika na SZ“… Ale nejde jen o Lenku Bradáčovou. Jde zejména o zákon o státním zastupitelství. Pokud jste viděl/a nedělní „Otázky Václava Moravce“ na ČT24, tak jste mohl/a vidět a slyšet, jak premiér suverénně lhal všem divákům, když tvrdil, že věcný záměr ve vládě není, když ho musel vrátit k dopracování Ministerstvu spravedlnosti ČR, aby návrh doplnili o zřízení speciálního útvaru pro boj s korupcí a závažnou finanční kriminalitou. Ve věcném návrhu – a tedy od počátku – totiž tento útvar je jasně uváděn, specifikován a precizován. Kdyby se pan předseda „protikorupční“ české vlády podíval na webové stránky své vlastní partaje, kde je od 24. ledna 2012 článek: Ministerstvo dokončilo věcný záměr zákona, který posiluje nezávislost státního zastupitelství,:  http://www.ods.cz/region.jihomoravsky/clanek/646-ministerstvo-dokoncilo-vecny-zamer-zakona-ktery-posiluje-nezavislost-statniho-zastupitelstvi, tak tam najde pod bodem 2) stručné znění toho, co si zřejmě do nedělního vysílání nepřečetl:

2) Zřízení zvláštního útvaru pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem

Vznikne specializovaný útvar státního zastupitelství pro boj s korupcí, který sdruží nejkvalitnější státní zástupce z okresních, krajských a vrchních státních zastupitelství. V čele útvaru bude stát náměstek nejvyššího státního zástupce, a to pouze po dobu jednoho – rovněž desetiletého – funkčního období. Jmenování náměstka bude nezávislé na politické moci. Jednotliví státní zástupci budou k útvaru přiděleni Nejvyšším státním zástupcem na 7 let s tím, že toto jmenování bude moci být i opětovné…

A ještě uvedu legislativní vývoj k tomuto stěžejnímu zákonu:

24. ledna 2012 byl návrh věcného záměru zákona o státním zastupitelství předložen do připomínkového řízení. Připomínky byly vypořádány ke dni 20. 2. 2012 - a 28. února 2012 byl návrh věcného záměru zákona o státním zastupitelství předložen vládě. 5. dubna 2012, po předchozích projednáních v pracovních komisích Legislativní radě vlády – a tato projednala návrh věcného záměru zákona o státním zastupitelství a doporučila vládě schválit návrh věcného záměru zákona o státním zastupitelství.

Tento věcný záměr zákona o státním zastupitelství vláda dosud neschválila. Vzhledem k tomu, že do 30. června 2012 má být podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2012 (bod 2.) předložena vládě nová právní úprava, MSp urychleně vypracovalo návrh zákona o státním zastupitelství v tzv. paragrafovaném znění – a ten předložilo do připomínkového řízení. A pan předseda vlády o tom údajně nic neví…?!

Jemu a dalším evidentně vadí představa správně fungujícího a naprosto politicky nezávislého státního zastupitelství - a potažmo i policejních orgánů.

Pan exministr JUDr. Jiří Pospíšil a jeho rovněž velice erudovaný náměstek pro legislativu pan Mgr. František Korbel, PhD. tento zákon prosazovali – a to byl jejich zásadní problém. Historicky se stačí podívat, co provedl tehdejší ministr vnitra Ivan Langer s Finanční policií, plnou skutečných expertů a specializovaných policistů = za tichého souhlasu ostatních politických stran ji zrušil a doslova rozprášil do základních útvarů či do civilu… A na to navázala slečna Renáta Vesecká zpolitizováním a ochromením státního zastupitelství. A to některým politikům (možná většině) vyhovovalo.

Takže nového ministra spravedlnosti už máme – a mne bude zejména zajímat, jak se postaví ke státnímu zastupitelství = k Pavlu Zemanovi, k Lence Bradáčové, ale i k návrhu zákona o státním zastupitelství. K osobě nového pana ministra nemohu nic říci, protože o něm vím jen z veřejně dostupných zdrojů, doufám jen, že to není „politik z povolání“, ale právník (advokát) se skutečnou praxí a přehledem. Osobně bych rád na místě ministra spravedlnosti konečně viděl někoho jiného než jen advokáty = např. soudce či státního zástupce. Třeba i Pavla Zemana…! Doufám jen, že ho tímto svým vyjádřením nelikviduji, neb si ho osobně velmi ctím. Další můj komentář najdete v pondělním pořadu ČT24 Interview, kde „komentuji“ i další věci: http://www.miroslavantl.cz/aktuality/792-interview-t24. Všimněte si, že pan redaktor tam jako jeden z hlavních zdrojů svých velice konkrétních a aktuálních dotazů uvádí i ParlamentníListy…

S pozdravem

JUDr. Miroslav Antl                                                                                              

senátor