JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.07.2012 11:59:18 - filipika

Dozor nad zachováváním zákonnosti vykonávají státní zastupitelství

Souhlasíte, že pro časové zaneprázdnění na "legislativě" zanedbal ministr spravedlnosti "výkon dozoru nad zachováváním zákonnosti ze strany Nejvyššího státního zastupitelství?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.07.2012 14:04:11 - JUDr. Miroslav Antl
K Vašemu dotazu, týkajícímu se zřejmě pana exministra Jiřího Pospíšila, mohu uvést, že vůbec nechápu, jak ministr spravedlnosti může zanedbat "výkon dozoru nad zachováváním zákonnosti ze strany Nejvyššího státního zastupitelství…“?. Takže mohu pouze uvést, že dozor nad zachováváním zákonnosti vykonávají státní zastupitelství, podřízená nejvyššímu státnímu zastupitelství. Pokud vím/e, tak dozor nad vyšetřováním náročných a závažných trestních kauz zejména v posledním období „zesílil“, což se právě vůbec nelíbí politikům, ministrům a některým dalším ústavním činitelům – samozřejmě vyjímaje exministra Pospíšila, který právě státní zastupitelství podržel a postavil se (konečně) zásadně za jeho vedení. Navíc již v lednu tohoto roku vypracovalo vedení MSp věcný záměr zákona o státním zastupitelství, který nyní premiér Nečas a někteří další doslova bojkotují (= podrobnější mé vyjádření najdete v předchozím článku v PL). Tento zákon potřebují státní zástupci akutně úplně nejvíc pro svou práci. Bude velmi záležet na rozhodnutí současného ministra spravedlnosti Blažka, jak se k němu postaví (mj. po poradě s bývalou NSZ sl. Renátou Veseckou). Jakékoliv změny či zdržení mohou být pro další vývoj situace na státním zastupitelství, ale i pro skutečný (tj. nepředstíraný) boj s korupcí – a se závažnou finanční kriminalitou, organizovaným zločinem, terorismem atd. vůbec, fatální. K dispozici je už i konkrétní návrh tohoto zákona (v paragrafech), který, pokud ho nový ministr Blažek a premiér Nečas (a část politického Grémia ODS) propustí, může být schválen Parlamentem ČR a podepsán prezidentem ČR do konce tohoto roku – a nabýt účinnosti nejpozději dnem 1.1.2013. Já sám tomu však nevěřím, protože kdyby předseda vlády tuto slíbenou zásadní právní normu skutečně chtěl, už měla být v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR = jak bylo stanoveno v úkolech této vlády… Ještě pro úplnost dodávám, že legislativu netvoří jen ministr, ale jeho legislativní odbor a další erudovaní odborníci – a zejména náměstek exministra Pospíšila pan František Korbel, který nepochybně patří mezi nejlepší experty na legislativu, což prokazuje již několik let… Snad jsem ho touto svou vážně míněnou poznámkou „nepopravil“…

Přeji Vám pohodové a zdravé (tý)dny…!

Miroslav Antl

senátor