PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.09.2017 17:40:09 - janj.

Socialismus versus kapitalismus

Proč, pane doktore, socialismus, ve kterém moje generace vyrostla, celosvětově skončil, a tedy z hlediska evoluce neuspěl v konkurenci s kapitalismem? Neberte to, prosím, jako provokaci, mě to opravdu zajímá a Vás považuji za kompetentního člověka. Děkuji za odpověď. Ing. Jan Janošek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2017 10:18:11 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  To je téma na dizertaci. Zkusím to aspoň telegraficky - a proto i jen velmi zjednodušeně. Socialismus musel věnovat kvanta sil, které potřeboval pro vlastní rozvoj, kruhové obraně proti kruté a zákeřné přesilovce systému, kterému hodil rukavici. Posouvalo to do popředí lidi, poptávané nároky této konfrontace - a tou či onou měrou upozaďovalo ty, kdo by zvládali lépe ryze rozvojové úkoly. Oč víc to nakonec vedlo ke "zkamenění" metod a institucí, které si doba žádala modernizovat - což umělo nakonec tak či onak otrávit i spoustu lidí, kteří proti socialismu nic neměli - tím snáz se těch výzev chytali různí chytrolíni, co s námi hráli dvojí hru. Gorbačov a okruh jeho velkovezírů jsou učebnicovým příkladem. Ti mudrci naslibovali "urychlení" a "přestavbu" a ve skutečnosti na tělo socialismu roubovali to, co ho krok za krokem rozkládalo. Oč víc se to podepisovalo i na každodenním životě lidí, tím víc to lidé vnímali jako neduh socialismu, a ne budižkničemu s křivou páteří, kteří se vetřeli jako veš do kožichu. Ty prázdné sudy se pak držely u koryt už jen zadlužováním na Západě - a nakonec za pár miliard dolarů a marek odevzdali bez boje klíče ode celého Východu. Socialismus to v genech neměl. Dokázal porazit i Hitlera poté, co se ten zločinec prošel celou západní Evropou jako nůž máslem.