JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.11.2017 11:31:11 - faninka

slib

Dobrý den pane doktore. Je škoda, že jste nezvážil možnost kandidobvat na prezidenta. Myslím, že byste měl hodně velkou šanci. Chtěla bych se vás zeptat jako odborníka na naši Ústavu. Co by se stalo, kdyby složil slib poslance někdo neoprávněně? Bylo by možné takového člověka zbavit funkce? Slyšela jsem, že se totiž přepočítávají preferenční hlasy a musí se to stihnout do té doby, než poslanci složí slib. Jeslti to tak chápu dobře, kdyby někdo složil slib a pak se ukázalo, že vlastně víc hlasů dostal někdo jiný, bylo by už pozdě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.11.2017 19:35:14 - JUDr. Miroslav Antl
 Zdravím Vás, „Faninko“ a vzhledem k tomu, že o změně osoby poslance za ODS ve Středočeském kraji již bylo právě soudně rozhodnuto, stačí jen několik poznámek:

Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením (viz článek 19 odst. 3 Ústavy ČR). To je zcela jasné ustanovení, na které „doplatil“ exsenátor a současný poslanec Hlavatý, když zvolením poslancem mu zanikl mandát senátora. Článek 23 odst. 1 Ústavy ČR pak dodává, že „Poslanec složí slib na první schůzi Poslanecké sněmovny, které se zúčastní.“. V té době je však již poslancem a teprve, kdyby odmítl slib složit, anebo jej složil s výhradou, jeho poslanecký mandát by zanikl… 

Jinak každý občan zapsaný ve stálém seznamu voličů ve volebním okrsku, kde byl poslanec zvolen (nebo politická strana, hnutí, koalice atd.), může do deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb podat návrh na neplatnost zvolení jednotlivého poslance, pokud je přesvědčen, že byla porušena ustanovení zákona o volbách způsobem, který mohl ovlivnit výsledky (hlasování, voleb či volby kandidáta). K řízení je příslušný Nejvyšší správní soud. Tento soud rozhoduje usnesením, a to do dvaceti dnů poté, kdy návrh došel soudu. I proto jsou zpravidla pro ustavující schůzi stanoveny nejzazší lhůty, na nichž poslanci skládají slib, aby se nemusel slib „doplňovat“. Pokud by NSS nestihl rozhodnout, poslanec slib nesloží a v jeho případě se vyčká na soudní rozhodnutí.

A pokud jde o příp. moji kandidaturu na prezidenta republiky, k tomu jsem se vyjadřoval opakovaně. Telegraficky řečeno: ač jsem osloven byl, nikdy jsem takovou ambici neměl – a bohatých a ctižádostivých kandidátů máme coby občané na výběr „až dost“ (a přesto si těžko vybrat ). 


Ale díky za důvěru…! 