JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2017 20:40:11 - zebra

Cenzura na facebooku

1) Dobrý den, co prosím jako senátor a právník říkáte na cenzuru na facebooku, kdy jsou mazány skupiny proti islámu a imigrantům, jsou blokovány profily nebo odebírány příspěvky lidem, kteří kritizují islám apod.?
2) Vypadá to, že to souvisí s aktivitou politiků, např. Evropské komise, která má dohodu s FB, dále třeba s Chovancovým centrem hybridních hrozeb, který zřejmě dává pokyny centrále v Dublinu k mazání těchto skupin v Česku atd. Neměli by tito politici být stíháni za zneužití pravomoce už jen za to, že vůbec nějaké dohody dělají? Přece politikům nepřísluší rozhodovat, jestli někdo porušuje zákon, od toho jsou tu soudy?
3) FB nemůže mazat příspěvky, které neporušují platné zákony a Ústavu ČR, nebo snad ano?
4) Má FB vůbec pravomoc mazat jakékoli příspěvky, nebo to má řešit výhradně policie a soudy?
5) Jak se občané můžou proti tomu bránit? Můžou podat žalobu na ochranu osobnosti, že je zasaženo do jejich práv na svobodu slova a projevu? Nebo se lze bránit nějakým jiným způsobem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2017 21:10:07 - JUDr. Miroslav Antl
 Pokud jde o nepřípustnost cenzury, o svobodu projevu a právo na informace, ale i o jejich možném omezení státem, lze odkázat na článek 17 Listiny základních práv a svobod. Zajímáte-li se o diskuzi na téma „cenzura na facebooku“, stačí takové heslo 

zadat na google.cz: – a jen z letošního roku tam najdete velké množství kritických článků. Osobně nemám čas je pročítat, a jako uživatel této sociální sítě mohu v samé stručnosti odkázat na „Podmínky a zásady služby Facebook“, které jsou pro všechny uživatele uvedeny na webu FB:  www.facebook.com/policies. Tam hned na prvním místě jsou v rámci Prohlášení o právech a povinnostech pro každého uživatele stanoveny podmínky použití služby FB. Všem uživatelům se doporučuje seznámit se s tímto textem – a dále si pročíst i tzv. zásady komunity, které najdete na www.facebook.com/communitystandards. Tyto zásady Vám poskytnou veškeré informace. Pokud jde o další Vaše dotazy, má každý občan právo na ochranu svých ústavních práv, která jim zaručuje Listina základních práv a povinností, a to i (občanskoprávní) soudní žalobou či trestním oznámením. Pokud by stěžovateli nevyhověly české soudy (včetně Ústavního soudu ČR), může se nakonec obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který ostatně opakovaně rozhodoval i o žalobách na Facebook.